Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Το πινγκ-πονγκ




 Ένα από τα πρώτα αθλήματα που η ενορία του Αγίου Βασιλείου προσέφερε στα νέα παιδιά είναι το πινγκ-πονγκ και μάλιστα μέσα από ένα ιστορικό περιστατικό που καλώ θα είναι να το αφηγηθούμε. Το 1976 με την προτροπή του Πρωτοπρεσβύτερου Ιγνατίου Παπασπηλιόπουλου ο Δάσκαλος Νικόλαος ( Καλλίνικος ) Μαυρολέων αναλαμβάνει υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Βασιλείου. Δημιουργικός και με καινοτόμες ιδέες προτείνει την αγορά ενός τραπεζιού πινγκ-πονγκ. Όταν ζητήθηκε η άδεια του Μακαριστού τότε Μητροπολίτη Πειραιώς Χρυσόστομου Ταβλαδωράκη για την αγορά ενός τραπεζιού πινγκ-πονγκ, εκείνος αρνήθηκε να συναίνεση και διεμήνυσε πως στην περίπτωση που δεν υπακούσουν στην εντολή του και προβούν στην αγορά εκείνος με ένα «μπιτόνι πετρέλαιο» θα κάψει το τραπέζι. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χρυσόστομος Ταβλαδωράκης ήταν ένας αξιόλογος Επίσκοπος και δεν πρέπει να μας επηρεάζει το περιστατικό που σας αφηγήθηκα απλά καταδεικνύει τη διαφορετική αντίληψη της εποχής. Τότε οι ανάγκες για τη καθημερινή σίτιση απόρων παιδιών και για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη  ήταν σε πρώτη προτεραιότητα. Και για να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα του Μακαριστού Μητροπολίτου Χρυσόστομου την ίδια περίπου εποχή όπως διηγείται ο Πατέρας Ιγνάτιος Παπασπηλιόπουλος στο εξαιρετικό του βιβλίο: « Άγιος Βασίλειος Πειραιώς- Η ιστορία του Ναού σε συμπορεία με την ιστορία της πόλης», ο δεσπότης, στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Βασιλείου είχε συστήσει λαϊκό ιατρείο με τρείς εθελοντές ιατρούς της ενορίας μας, τον κ. Καβατζά Γεώργιο παιδίατρο, τον κ. Καφαντάρη Γεώργιο παθολόγο και τον κ. Πολύκαρπο Παπασπηλιόπουλο χειρούργο. Ο εξοπλισμός του ιατρείου ήταν προσωπική δωρεά του μακαριστού πρώτου Μητροπολίτου Πειραιώς Χρυσόστομου Ταβλαδωράκη.


Ότι όμως δεν έγινε το 1976, έγινε το 1978. Τη χρονιά εκείνη ενθρονίζετε Μητροπολίτης Πειραιώς ο Σεβασμιώτατος Καλλίνικος Καρούσος που όχι μόνο εγκρίνει την αγορά τραπεζιού πινγκ-πονγκ αλλά πληρώνει και το κόστος της αγοράς κάνοντας το ουσιαστικά δώρο για τους νέους της ενορίας. Το πινγκ-πονγκ έχει πάνω από τριάντα χρόνια ιστορίας στην ενορία του Αγίου Βασιλείου.

Στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Βασιλείου έγιναν σημαντικά πρωταθλήματα πινγκ-πονγκ με τρομερό ενδιαφέρον και με μεγάλη συμμετοχή παιδιών από όλες τις ηλικίες. Δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος έπαιζε το καλύτερο πινγκ-πονγκ εκείνη την εποχή αλλά νομίζω ότι  δύσκολος αντίπαλος ήταν ο Σωκράτης Βάλσαμος. Και βέβαια το τραπέζι του πινγκ-πονγκ εκτός από το άθλημα, χρησίμευε και για της συνεστιάσεις μας  αλλά και για τη σελιδοποίηση της εφημερίδας Πρωτοπόροι. Τα καλοκαίρι το πρωτάθλημα γινόταν στην πλατεία και συγκέντρωνε τα βλέμματα των διαβατών και των περαστικών.

Η ενορία του Αγίου Βασιλείου ήταν ένα πραγματικό σχολείο ζωής και εμπειριών που σου άνοιγε τους ορίζοντες για να ταξιδεύσεις στο μονόστρατο της ζωής με εκλεκτούς συνοδοιπόρους…


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου