Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Τάκα – Τάκα – Μαμ…





                                                  Το ιστορικό καφενείο του Μάκη

Στην οδό Παπανικόλη 1 και Μητρώου στον Άγιο Βασίλειο δεσπόζει εδώ και δεκαετίες το ιστορικό πλέον καφενείο του Μάκη. Περιδιαβαίνοντας κανείς τη περιοχή και σε σχέση με τις μνήμες που έχει από την παιδική του ηλικία θα διαπιστώσει πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει αλλά  αρκετά έχουν μείνει ίδια αποτελώντας σημεία αναφοράς. Η Παπανκολή 1 και το καφενείο του Μάκη μένουν σταθερά σημεία του χρόνου, της μνήμης μας, του κόσμου μας, ίσως μείνουν αναλλοίωτα μέχρι το τέλος του κόσμου.


Το καφενείο του Μάκη είναι ένα πραγματικό μουσείο λαϊκής ιστορίας με εκατοντάδες αντικείμενα συμβολικής και συναισθηματικής αξίας και εκατοντάδες αυτοκόλλητα που κοσμούν τις βιτρίνες του. Ένα καφενείο δεν είναι μόνο ένας χώρος ψυχαγωγίας, δεν είναι μια εμπορική συναλλαγή ανάμεσα σε έναν ιδιοκτήτη και σε έναν πελάτη. Είναι ένας χώρος συντροφικότητας, επικοινωνίας, κατάθεση ψυχής. Στον χώρο αυτό έχουν αφηγηθεί οι σημαντικότερες προσωπικές ιστορίες, πολιτικές συζητήσεις, αθλητικές κόντρες και τρομερές πλάκες.

Ο κύριος Μάκης ένας ψηλός αρχοντάνθρωπος με μια διεισδυτική ματιά, που μπορεί να καταλάβει τη ψυχοσύνθεση του απέναντι του, ικανότητα που απορρέει μέσα από μια εμπειρία ζωής. Ο τρόπος που εξυπηρετεί έναν πελάτη είναι παροιμιώδης. Αργές κινήσεις ιεροτελεστίας με φινέτσα και αποφασιστικότητα. Με χιούμορ φοβερό και πάντα καλή διάθεση. Ατακοδόρος ασυναγώνιστος με θρυλικές εκφράσεις γέλιου κυρίως όταν πείραζε θαμώνες μεγαλύτερης ηλικίας. Από το καφενείο αυτό έχουν περάσει μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τοπικής μας ζωής έχοντας αναπτύξει προσωπική γνωριμία με τον κύριο Μάκη, αναζητώντας τη συντροφιά και την επικοινωνία μαζί του

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην βιτρίνα του καφενείου ο κύριος Μάκης είχε γράψει την ευφάνταστη ατάκα: «Τακα-Τάκα-Μάμ» που παρέπεμπε σε μια εκπληκτική τυρόπιττα που σε λίγο χρόνο σταματούσε τη πείνα. Η ατάκα κυριάρχησε, έμεινε ιστορική.

Το καφενείο πέρασε στην επόμενη  γενιά στο γιο του Στέλιο διατηρώντας τα ίδια χαρακτηριστικά. Απλότητα, συντροφικότητα, καλοσύνη. Εξάλλου ο Στέλιος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος.

Το καφενείο του Μάκη, του Στέλιου, στέκει εκεί δεκαετίας τώρα δίπλα στην ενορία του Αγίου Βασιλείου, κοινός βιγλάτορας που αγναντεύει τα όνειρα που άκουσε, που είδε και που καρτερεί, από τους θαμώνες, από τους διαβάτες, από τις παιδικές φωνές που αντηχούν στην πλατεία. Και παραμένει πάντα ένα σημείο αναφορας, ένα κομμάτι της ιστορίας της ψυχής μας...


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου