Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Βιβλιοπωλείο σε στάση λεωφορείου!


 Βιβλιοπωλείο σε στάση λεωφορείου!

 Μίλτος Τόσκας

Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες συναντούν από το πρωί οι επιβάτες των λεωφορειακών γραμμών σε ένα δήμο της Θεσσαλονίκης
Ένα βράδυ επιστρέφω από το Φίλυρο, που βρίσκεται στα Δυτικά της πόλης κι ανήκει στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Σε μία διασταύρωση βρίσκομαι απέναντι από μία στάση λεωφορείου. Ασυνήθιστη. Καλοφτιαγμένη, με υπόστεγο. Μου κινεί την περιέργεια. Παρκάρω, κατεβαίνω. Μέσα υπάρχει μια πρόχειρη βιβλιοθήκη. Δεν πιστεύω στα μάτια μου. Την επόμενη ημέρα αρχίζω να το ψάχνω το θέμα.





Ρωτώντας μαθαίνω πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολιτισμού και φιλαναγνωσίας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο στο Φίλυρο ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και η οποία επεκτείνεται πια και στο Πανόραμα. Με την ενεργή υποστήριξη της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου και του Τοπικού Συμβουλίου Πανοράματος, η στάση-βιβλιοθήκη διαμορφώθηκε κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις:Ένα έπιπλο βιβλιοθήκης σε μορφή «δένδρου», παγκάκι αναμονής, πολλές πρωτότυπες θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και κατάλληλη βαφή όπως αυτή της οροφής που προσομοιάζει με ουρανό.



Η πρωτοβουλία είχε πολύ θετική ανταπόκριση από τους πολίτες. Ήδη τέσσερις στάσεις στο Φίλυρο προσφέρουν αυτές τις πρωτοποριακές υπηρεσίες πολιτισμού. Ο δήμος τιμήθηκε με το βραβείο «Best City Awards» για την πρωτοβουλία του που έχει και συνέχεια… Η «Στάση Ζωής» επεκτάθηκε και στο Πανόραμα.



«Είναι ένα ακόμα μήνυμα πολιτισμού που στέλνουμε από τον δήμο μας», λέει ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος φίλος, που βοηθά στην καλλιέργεια του κάθε πολίτη. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν δίνεις θετικά παραδείγματα ο κόσμος τα σέβεται και τα προστατεύει. Αυτό αποδείχτηκε ήδη στο Φίλυρο όπου η πρωτοβουλία τρέχει εδώ και ένα χρόνο. Οι πολίτες-επιβάτες αποδείχτηκαν φανατικοί βιβλιοφάγοι και ο κόσμος μας ενίσχυσε με δεκάδες προσφορές βιβλίων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φιλοπρόοδο σύλλογο της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου και την πρόεδρό του Ολυμπία Δημαράτου, που αποδεικνύουν ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του εθελοντισμού, αλλά και στο Τοπικό Συμβούλιο Πανοράματος και στον πρόεδρό του Νίκο Γραμματικόπουλο που στήριξαν με θέρμη την πρωτοβουλία».

Πηγή:www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου