Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Πέθανε σε ηλικία 40 ετών η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το μετάλλιο μαθηματικών Φιλντς


 mirzahani

Πέθανε σε ηλικία 40 ετών στις ΗΠΑ η Μαριάμ Μιρζαχανί, η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Φιλντς, το ένα από τα δύο ύψιστα βραβεία Μαθηματικών.
Η ιρανικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ έπασχε από καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στα οστά.
Το επονομαζόμενο «Βραβείο Νόμπελ για τα Μαθηματικά», το Μετάλλιο Φιλντς, απονέμεται από το 1936 κάθε τέσσερα χρόνια σε δύο έως τέσσερις μαθηματικούς κάτω των 40 ετών.
Η Μιρζαχανί βραβεύτηκε το 2014 για την έρευνά της στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα.
«Σήμερα έσβησε ένα φως. Ραγίζει η καρδιά μου...έφυγε υπερβολικά νωρίς», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram και στο Twitter ο αμερικανο-ιρανός φίλος της και επιστήμονας της Nasa Φιρούζ Ναντέρι.
«Διάνοια; Ναι, αλλά και κόρη, μητέρα και σύζυγος», έγραψε σε άλλο μήνυμά του ο ίδιος.
Γεννημένη το 1977 στην Τεχεράνη, η Μιρζαχανί έζησε εκεί μέχρι που ξεκίνησε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το οποίο ολοκλήρωσε το 2004 και στη συνέχεια έγινε καθηγήτρια στο Στάνφορντ.
Ως έφηβη, είχε βραβευτεί με δύο χρυσά μετάλλια στην Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.
Η βράβευσή της με το Μετάλλιο Φιλντς πριν από τρία χρόνια ήρθε να τερματίσει την μεγάλη αναμονή για μια τέτοια τιμή γυναικών εκπροσώπων της μαθηματικής κοινότητας.
Επιπλέον, η Μιρζαχανί ήταν η πρώτη Ιρανή που τιμήθηκε με αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου