Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Γουιλμπερ και Ορβιλ Ραιτ: Τα αδερφια που αλλαξαν τον κοσμο


 gouilmper-kai-tou-orbil-rait-ta-aderfia-pou-allaksan-ton-kosmo

 Ολα ξεκίνησαν με ένα παιχνιδάκι από τη Γαλλία, κάτι σαν ελικοπτεράκι, που τους έφερε ο πατέρας τους, ιεροκύρηκας Μίλτον Ράιτ. ο οποίος πίστευε βαθιά στην εκπαιδευτική αξία των παιχνιδιών. Δημιούργημα ενός Γάλλου πειραματιστή του 19ου αιώνα, του Αλφόνς Πενό, δεν ήταν παρά ένα ξυλαράκι με δυο έλικες και περιστρεφόμενους πλαστικούς ιμάντες που δεν κόστιζε πάνω απο 50 σεντς. «Για κοιτάξτε παιδιά», τους είπε ο επίσκοπος με το παιχνίδι κρυμμένο στις χούφτες του. Μόλις το άφησε, εκείνο πέταξε στο ταβάνι. Το ονόμασαν «νυχτερίδα».



Γουίλμπερ και Όρβιλ Ράιτ, έξω από το σπίτι τους. Οδός Χόθορν 7, Ντέιτον. 1909
Γουίλμπερ και Όρβιλ Ράιτ, έξω από το σπίτι τους. Οδός Χόθορν 7, Ντέιτον. 1909

Η άγνωστη ιστορία των αδερφών που έμαθαν τον κόσμο να πετάει

  O βραβευμένες δύο φορές με βραβείο Πούλιτζερ David McCullough αφηγείται την άγνωστη ιστορία των θαρραλέων αδελφών που έμαθαν στον κόσμο να πετάει στο βιβλίο «Οι αδερφοί Ράιτ» που κυκλοφορεί από την Κey Books: Του Γουίλμπερ και του Όρβιλ Ράιτ. Oι αδελφοί Ράιτ ήταν μηχανικοί ποδηλάτων χωρίς ανώτερες σπουδές αλλά δεν έφτασαν τυχαία στην επιτυχία – ήταν δύο άνδρες με ξεχωριστή τόλμη, αποφασιστικότητα και ατελείωτη περιέργεια, στοιχεία τα οποία απέδιδαν στην ανατροφή τους. Το σπίτι στο οποίο μεγάλωσαν μπορεί να μην είχε ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό, αλλά είχε άφθονα βιβλία χάρη στον Μίλτον Ράιτ, τον προοδευτικό ιεροκήρυκα πατέρα τους.


Από το εξώφυλλο του βιβλίου
Από το εξώφυλλο του βιβλίου

Η επιορρή της οικογένειας

   «Αν έπρεπε να συμβουλεύσω ένα νέο για το πως να προοδεύσει στη ζωή, θα τον συμβούλευα να διαλέξει ένα καλό πατέρα, μια καλή μητέρα και να ξεκινήσει τη ζωή του στο Οχάιο», έχει πει χαρακτηριστικά για την επιρροή της οικογένειάς του ο Γουίλμπερ Ράιτ.


Τα πατενταρισμένα σχέδια για το αεροπλάνο των αδελφών Ράιτ. 1908
Τα πατενταρισμένα σχέδια για το αεροπλάνο των αδελφών Ράιτ. 1908

Δυο άγνωστα αδέρφια από το Οχάιο που άλλαξαν τον κόσμο 

Μια χειμωνιατική ημέρα του 1903, στο Άουτερ Μπανκς της Βόρειας Καρολίνας, δύο άγνωστα αδέλφια από το Οχάιο άλλαξαν τον κόσμο. Θα χρειαζόταν, όμως, λίγος χρόνος για να πιστέψει ο κόσμος αυτό που είχε συμβεί: Η εποχή των πτήσεων είχε μόλις αρχίσει. Δούλευαν μαζί και κανένα εμπόδιο δεν φαινόταν απροσπέλαστο. Δεν είχαν τίποτα παραπάνω από ένα απολυτήριο Λυκείου, ελάχιστα χρήματα και καθόλου διασυνδέσεις. Ο Γούιλμπερ, όμως, ήταν αναμφίβολα ιδιοφυία. Και ο Όρβιλ ένας εξαιρετικά επινοητικός μηχανικός. Τίποτα δεν μπορούσε να τους αποτρέψει από το να πραγματοποιήσουν το όραμα τους· Να κατακτήσουν τους αιθέρες. Και τίποτα δεν τους σταμάτησε, ούτε το γεγονός ότι κάθε φορά που απογειώνονταν ρίσκαραν τη ζωή τους.


Πτήση του Όρβιλ Ράιτ και του Υπολοχαγού Λαμ στο Φορτ Μάγερ. Διένυσαν απόσταση πενήντα μιλίων με ταχύτητα σαράντα μιλίωντην ώρα. 27 Ιουλίου 1909
Πτήση του Όρβιλ Ράιτ και του Υπολοχαγού Λαμ στο Φορτ Μάγερ. Διένυσαν απόσταση πενήντα μιλίων με ταχύτητα σαράντα μιλίωντην ώρα. 27 Ιουλίου 1909

Ημερολόγια, τετράδια, σημειωματάρια και περισσότερες από χίλιες επιστολές

Σε αυτό το βιβλίο, ο ιστορικός Ντέιβιντ ΜακΚάλα αντλεί περιεχόμενο από το πλούσιο αρχείο της οικογένειας Ράιτ, το οποίο περιελάμβανε ημερολόγια, τετράδια, σημειωματάρια και περισσότερες από χίλιες επιστολές, για να σκιαγραφήσει την ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας των αδελφών Ράιτ καθώς και της αδελφής τους, Κάθριν, μιας αφανούς ηρωίδας, χωρίς την οποία μπορεί να είχε διαφορετική έκβαση η ιστορία τους.



Ποιος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου

Ο Ντέιβιντ ΜακΚάλα έχει χαρακτηριστεί ως «μάστερ της τέχνης της αφηγηματικής ιστορίας». Έχει κερδίσει δύο βραβεία Πούλιτζερ, δύο Εθνικά Βραβεία Βιβλίου, ενώ έχει τιμηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ύψιστη τιμητική διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ. Γεννήθηκε στο Πίτσμπεργκ το 1933 και σπούδασε στο τοπικό πανεπιστήμιο και στο Γέιλ. Εχει εργαστεί ως επιμελητής, εκπαιδευτικός, ομιλητής και αφηγητής σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και ταινίες.
Έχει εκλεγεί μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ του έχουν απονεμηθεί 54 τιμητικά πτυχία. Το 2013, η γενέτειρά του, το Πίτσμπεργκ, για να τον τιμήσει, έδωσε το όνομά του σε γνωστή γέφυρα της πόλης. Δηλώνει ενθουσιώδης αναγνώστης, ταξιδευτής και αγαπάει την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Είναι παντρεμένος με τη Ρόζαλι Μπαρνς ΜακΚάλα και έχουν πέντε παιδιά και δεκαεννέα εγγόνια

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΞΑΔΕΡΦΕ.........ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ
    ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή