Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ενας (ακόμα) προδομένος λαός…

kypros
Η… αιφνιδιαστική απόφαση του Eurogroup να «κουρέψει» τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο άφησε πίσω της ένα λαό εμβρόντητο όσο και προδομένο από τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά κι από τους τραπεζίτες, για τους οποίους ζητά να γεμίσουν τις φυλακές. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε ανατεθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στον οίκο Alvarez & Marsa για να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν δόλος και υπαίτιοι στην αγορά ελληνικών ομολόγων από κυπριακές τράπεζες στη δευτερογενή αγορά…

«Μας έπιασαν στον ύπνο», έλεγαν οι περισσότεροι σήμερα στην Κύπρο, οι οποίοι περικύκλωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο. Δεν ήταν διαφορετικό το κλίμα ανάμεσα και στους πιο εξειδικευμένους. Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς, μάλιστα, δε δίστασε να κάνει λόγο για μια παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία και για δήμευση των χρημάτων των πολιτών.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για απορρόφηση μέσα στις επόμενες ημέρες των τριών κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Λαϊκή κι Ελληνική) που λειτουργούν στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα, πιθανότατα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται για τη στάση που κράτησε στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο για την Κύπρο, αποκαλώντας ό, τι αποφασίστηκε αποθέωση της εγκληματικής πολιτικής των μνημονίων και της λιτότητας την οποία στηρίζουν οι νεοφιλελεύθερες ηγεσίες.

Το κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου