Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Τι νιώθουν οι μαμάδες τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού;



shutterstock_108449207.limghandlerΑπό: Ελένη Καραγιάννη
Η απάντηση είναι «πανικό».
Γι’ αυτό αν νιώθετε ότι ανησυχείτε υπερβολικά, τουλάχιστον σκεφτείτε ότι δεν είστε μόνη.
Νέα έρευνα δείχνει ότι έτσι ακριβώς νιώθουν όλες οι «πρωτάρες».
Οι νέες μητέρες επισκέπτονται τον παιδίατρο 16 φορές κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια ου πρώτου χρόνου της ζωής του παιδιού τους, πολλές φορές (μία στις τρεις) για ασήμαντη αφορμή, όπως ένα κρυολόγημα. Επιπλέον, μία στις δέκα έχει κουβαλήσει το μωρό της στα επείγονται επειδή ήταν αναίσθητο, μόνο και μόνο για να φύγει με τη διαβεβαίωση ότι απλώς κοιμάται!

Αυτά και άλλα εξίσου εντυπωσιακά στοιχεία αποκαλύπτει έρευνα που έγινε για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού υγείας Benenden Health που εδρεύει στη Μ. Βρετανία και δημοσιεύτηκε στην Daily Mail.
Στην ίδια έρευνα καταγράφεται ότι χρειάζεται να περάσουν 12 μήνες από τον τοκετό μέχρι η μέση μαμά να αρχίσει να κοιμάται κανονικά και χωρίς διακοπές τη νύχτα. Τα δύο τρίτα των μαμάδων δηλώνουν ότι ξυπνάνε πολλές φορές μόνο και μόνο για να τσεκάρουν ότι το παιδί αναπνέει, μέχρι να φτάσει την ηλικία των 13,5 μηνών!
«Για μια γυναίκα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι πολύ σημαντικό να νιώθει ότι υποστηρίζεται στο έργο της», σχολιάζει η Τζιν Σκοτ από τον οργανισμό Benenden. «Μερικές φορές, όταν θεωρεί ότι το μωρό της κάτι έχει, ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσει είναι να πάρει τη γνώμη ενός ειδικού. Ακόμα κι αν αποδεχτεί ότι πρόκειται απλώς για ένα κρυολόγημα».
Για να αρχίσει να νιώθει πιο ήρεμη και να ανησυχεί λιγότερο, φαίνεται πως –σύμφωνα πάντα με την έρευνα- πρέπει το μωρό να γίνει 3,5 ετών. Μέχρι τότε, μόνο μία στις πέντε μητέρες παραδέχεται ότι η ανησυχία της είναι υπερβολική, ενώ μία στις τρεις πιστεύει ότι πάντα υπάρχει σοβαρός λόγος όταν αγχώνεται. Ταυτόχρονα, όμως, το 44% αισθάνεται ότι έχει γίνει λίγο υποχόνδριο ή ότι αισθάνεται ενοχές που κάνει το γιατρό να χάνει το χρόνο του. Τέλος, το ένα τρίτο των μητέρων ομολογεί ότι έχουν υπάρξει φορές που ο πανικός είχε σαν αποτέλεσμα να τις κάνει να νιώθουν ανίκανες να χειριστούν την κατάσταση.
Η λύση, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι μόνο η εμπειρία, καθώς το 45% όσων έκαναν δεύτερο παιδί διαπίστωσαν ότι ανησυχούσαν λιγότερο για το αν τα κάνουν όλα σωστά. «Η ανησυχία είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της μητρότητας», καταλήγει η Τζιν Σκοτ. «Όμως είναι σημαντικό να βρει κανείς την ισορροπία ανάμεσα σε ένα λογικό επίπεδο εγρήγορσης που εξασφαλίζει την καλή υγεία του μωρού αλλά σου επιτρέπει να απολαύσεις την εμπειρία του να είσαι μια νέα μαμά –αν και αυτό είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις»!
Πηγή: imommy.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου