Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Η παράδοση ως κίνδυνος και ως ελπίδα

Οι π. Βασίλειος Ιβηρίτης, Μάριος Μπέγζος, Θανάσης Ν. Παπαθανασίου και Βασίλης Ξυδιάς, εξέχοντα μέλη της θεολογικής κοινότητας, συνομιλούν για την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας θρησκείας-αντίδοτο στο φονταμενταλισμό.
Δευτέρα 1 Απριλίου (Ώρα έναρξης: 19:00)
 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Μια διαφορετική όσο και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αντικείμενο τα πολλά και διαφορετικά πρόσημα που λαμβάνει στις μέρες μας - σ’έναν κόσμο ρευστό και αβέβαιο πλέον - η επίκληση της θρησκευτικής παράδοσης, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 1η Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής.

 
 Μια δημόσια συζήτηση που φιλοξενεί το Megaron Plus σε συνεργασία με το θεολογικό περιοδικό «Σύναξη», με πρωταγωνιστές τέσσερα εξέχοντα μέλη της εγχώριας θεολογικής κοινότητας που διαχωρίζουν τη θέση τους από τις «φονταμενταλιστικές εννοήσεις της θρησκείας οι οποίες την στραγγίζουν από ζωντάνια και διαμορφώνουν μορφώματα που απειλούν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του ανθρώπου», γιατί, αντιθέτως, θεωρούν τη θρησκευτική παράδοση ικανή «για συνάντηση με τις σύγχρονες πραγματικότητες και για διάλογο αξιώσεων με τους σημερινούς προβληματισμούς». Την εκδήλωση συντονίζει ο θεολόγος καθηγητής και συνεργάτης της «Σύναξης» Βασίλης Ξυδιάς.

Στην ανοιχτή τους επικοινωνία με το κοινό του Μεγάρου, ο προηγούμενος της ιεράς μονής Ιβήρων, αρχιμανδρίτης Βασίλειος Ιβηρίτης (Γοντικάκης) που σήμερα ζει σε κελί στο Άγιο Όρος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Μάριος Μπέγζος, και ο Δρ. Θεολογίας και αρχισυντάκτης του θεολογικού περιοδικού «Σύναξη» Θανάσης Ν. Παπαθανασίου θα αναφερθούν εκτενώς στις φονταμενταλιστικές επελάσεις της θρησκευτικής παράδοσης, όπου στο όνομα της συντήρησης στα «θεμελιώδη» άρθρα πίστης εκδηλώνονται πράξεις βίας, προσφυγές στα όπλα, αιματοχυσίες και εκατόμβες, πογκρόμ και γκέτο, φυλετικές και σεξιστικές διακρίσεις, εθνοκαθάρσεις και τρομοκρατία.

Θα παραβάλλουν τη σχέση θρησκείας-φονταμενταλισμού με κείνη της ενέργειας-παρενέργειας ενός φαρμάκου, για να καταδείξουν την αναγκαιότητα ύπαρξης της δημιουργικής της παρουσίας «σε έναν χώρο παγκοσμιοποιημένο πλανητικά και σε έναν ιστορικό χρόνο με προοπτική μελλοντολογική κι όχι παρελθοντολογική». Της ύπαρξης μιας θρησκείας «που μπορεί να παράγει το αντίδοτο κατά του φονταμενταλισμού, κατά του μαχητικού θρησκευτικού συντηρητισμού που αποτελεί καρκίνωμα της ιστορίας και παράσιτο του πολιτισμού, εάν και όταν η φωτισμένη θεολογία και η υπεύθυνη ιεραρχία ερμηνεύσουν τις επιταγές της παράδοσης κατά το πνεύμα που ζωοποιεί κι όχι κατά το γράμμα που σκοτώνει. Εφαρμόζοντας με τρόπο φιλάνθρωπο κι όχι απάνθρωπο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για τη συνοχή της κοινωνίας».

Οι ομιλητές

Ο αρχιμανδρίτης Βασίλειος Ιβηρίτης (Γοντικάκης) γεννήθηκε το 1936 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και στη Γαλλία. Από το 1965 εγκαταβιεί στο Άγιον Όρος. Κατά την περίοδο 1968-1990 υπήρξε ηγούμενος της ιεράς Μονής Σταυρονικήτα και στη συνέχεια, μέχρι το 2005, ηγούμενος της ιεράς Μονής Ιβήρων. Σήμερα ζει σε κελί, στο Άγιο Όρος. Έχει γράψει σειρά βιβλίων (Αββάς Ισαάκ ο Σύρος. Ένα πλησίασμα στον κόσμο του, Ι. Μ. Ιβήρων 2003, Κάλλος και ησυχία στην Αγιορείτικη πολιτεία, Ι. Μ. Ιβήρων 2003 κ.ά.).

O Μάριος Μπέγζος γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Είναι καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία εργάζεται από το 1975. Διδάσκει Συγκριτική Φιλοσοφία της Θρησκείας, Ψυχολογία της Θρησκείας και Κοινωνιολογία της Θρησκείας. Εκλέχτηκε Κοσμήτορας της Σχολής για την περίοδο 2011-2015. Είναι έγγαμος και πατέρας ενός γιου. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα: Ο ανθρωπισμός της εκκοσμίκευσης (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2012), Νεοελληνισμός και νεωτερικότητα (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2011), Σύγχρονη φυσική και φιλοσοφία της θρησκείας (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009).

O Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ. Θεολογίας και πτυχιούχος Νομικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι καθηγητής στο Λύκειο Ζεφυρίου Δυτικής Αττικής, διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη». Μεταξύ των έργων του είναι τα βιβλία : Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται. Η ιεραποστολή ως ελπίδα και ως εφιάλτης (εκδ. Εν Πλω, Αθήνα 2008), και Κανόνες και Ελευθερία (εκδ. Επέκταση, Κατερίνη 2005). Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελένη Ταμαρέση και τον γιο τους, Αλέξανδρο-Αρέθα.

Ο Βασίλης Ξυδιάς είναι θεολόγος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση (από το 2005), πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1992), υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο παρελθόν εργάστηκε ως μηχανικός διοίκησης σε τοπική αυτοδιοίκηση, τοπική ανάπτυξη, εναλλακτικό τουρισμό και πολιτιστική διαχείριση (1986-2005) με βάση το πρώτο του πτυχίο (Ηλεκτρολόγου-Μηχανικού ΕΜΠ, 1984). Γεννήθηκε τo 1955 στην Αθήνα. Συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Παιδείας για το νέο αναλυτικό Πρόγραμμα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Είναι συνεργάτης της «Σύναξης» και του διαδικτυακού ηλεκτρονικού περιοδικού ΑΝΤΙΦΩΝΟ, μέλος του Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ», του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (Hellenic ICOMOS) και της Πρωτοβουλίας Πολιτών για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή. Έχει κατά καιρούς πάρει μέρος σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε συντονιστής της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ1 «Σήμερα Είναι Κυριακή» (1986-1991). Διετέλεσε υποδιευθυντής Νέων Τεχνολογιών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (1985-1986) και έχει δημοσιογραφήσει στα περιοδικά «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (1985) και «Αντί» (1983-1984). Υπήρξε συντονιστής στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν (1985-1986). Συμμετείχε στα μαθητικά συνέδρια του Λυκείου «Ο Κοραής» με τον αείμνηστο Στέφανο Γοντικάκη (1992-1994). Υπήρξε μέλος της Μορφωτικής και Πολιτιστικής Εταιρείας «Άλσος Γραμμάτων και Τεχνών» (1991) και της Εταιρείας Κοινοτικών Μελετών «Κωνσταντίνος Καραβίδας» (1987-1992). Τέλος, συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης, όπου διετέλεσε και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ (1981-1983). Έχει εκδώσει το βιβλίο Βαλκανική Κοινοπολιτεία (Δόμος, 1994) ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στο συλλογικό τόμο Τι είναι η ψυχή; (Αρχέτυπο, 2002) και στα περιοδικά «Σύναξη», «Αναλόγιον», «Άρδην», «Λεβιάθαν», «Νέα Κοινωνιολογία», «Cogito», «Journal of the Hellenic Diaspora» κ.α.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου