Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΝΕΟΥΣ ΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


15Τη συγκατάθεσή του για την οσιοποίηση 63 καθολικών οι οποίοι στην πλειονότητά τους υπήρξαν θύματα του Ισπανικού Εμφυλίου, του ναζισμού και του κομμουνισμού, έδωσε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό.

Για πρώτη φορά αφότου αναγορεύτηκε Ποντίφικας, ο Χόρχε Μπεργκόλιο εξουσιοδότησε τη Σύνοδο του Βατικανού για τις αγιοποιήσεις να εκδώσει διατάγματα που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι σχετικές έρευνες για τη διαπίστωση της οσιότητας των βίων των υποψηφίων είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν την ανάρρησή του στον παπικό θρόνο.

Μεταξύ των μελλοντικών οσίων περιλαμβάνεται και ο καρδινάλιος Βλαντίμιρ Γκίκα (1873-1954), πρώην ορθόδοξος Ρουμάνος πρίγκιπας, ο οποίος προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό και είχε εργασθεί στη διπλωματική υπηρεσία του Πάπα Πίου ΙΑ' κι επέστρεψε στη Ρουμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να βοηθήσει τους Πολωνούς πρόσφυγες που είχαν καταφύγει εκεί έπειτα από τη ναζιστική εισβολή. Συλληφθείς το 1952 από την κομμουνιστική αστυνομία προσήχθη μαζί με πέντε άλλους ιερείς σε μία δίκη-παρωδία.

Όσιος θα αναγορευθεί και ο νεαρός Ιταλός Ρολάντο Ρίβι (1931-45), ο οποίος είχε φονευθεί από κομμουνιστές αντάρτες στα 14 χρόνια του, τρία έτη μετά την είσοδό του στο ιερατικό σεμινάριο.

Ο συμπατριώτης του, δομινικανός μοναχός Τζουζέπε Τζιρότι (1905-45) είχε βρει τον θάνατο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου και το 1995 είχε τιμηθεί ως «Δίκαιος μεταξύ των εθνών» για τη δράση του υπέρ των Εβραίων.

Τη μερίδα του λέοντος στην αναγνώριση του μαρτυρίου τους κατέχουν θύματα της «θρησκευτικής μισαλλοδοξίας» κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-39).

Επιπλέον, ο Πάπας Φραγκίσκος θα αναγορεύσει οσία την Ρεγκίνα Κριστίνα Βιλελμίνη Μπόντσελ (1830-1905), ιδρύτριας του Τάγματος των Φραγκισκανών της Αιώνιας Λατρείας στη Γερμανία, αναγνωρίζοντας ένα θαύμα που της αποδίδεται.

Στις 12 Μαΐου ο Αργεντινός πάπας θα τελέσει στη βασιλική του Αγίου Πέτρου τις πρώτες αγιοποιήσεις της θητείας του και τις οποίες είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του Βενέδικτος ΙΣΤ'.

Οι μελλοντικοί άγιοι είναι ο Αντόνιο Πριμάλντο και οι 800 Ιταλοί μάρτυρές του, οι οποίοι σφαγιάσθηκαν από τα οθωμανικά στρατεύματα διότι δεν δέχθηκαν να αλλαξοπιστήσουν. Μολαταύτα, αυτές οι αγιοποιήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν νέους κλυδωνισμούς στις ασταθείς και τεταμένες σχέσεις των χριστιανών με το Ισλάμ.

Αγίες θα αναγορευθούν επίσης η Κολομβιανή Λάουρα ντε Σάντα Καταλίνα ντε Σιένα Μοντόγια υ Ουπέγι και η Μεξικανή Μαρία Γουαδαλούπε Γκαρσία Σάβαλα, δύο καλόγριες που είχαν ιδρύσει μοναστικά τάγματα στις χώρες τους.

ierovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου