Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΩΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ


15Διαδραστικά βιωματικά παιχνίδια, χειροτεχνίες, πλούσια μουσικά δρώμενα, προβολές αλλά και ενημερωτικές ομιλίες για την ευεργετική δράση του παιδικού βιβλίου έχουν προγραμματίσει οι υπεύθυνοι του Κέντρου νεότητας στο όμορφο νεοκλασικό της Αρχιεπισκοπής στο Γκάζι (οδός Μεγ. Βασιλείου 15, περιοχή Ρουφ). Το Γραφείο Νεότητος πραγματοποιεί 4ήμερο αφιέρωμα φιλαναγνωσίας από τις 30 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά 4 έως 14 ετών αλλά και σε γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, κατηχητές, εμψυχωτές και ψυχοπαιδαγωγούς.

Στόχος είναι μέσα από τις αφηγήσεις ιστοριών, τη γνωριμία με συγγραφείς, τα διαδραστικά βιωματικά παιχνίδια, τις χειροτεχνίες, τα μουσικά δρώμενα, τις προβολές αλλά και τις ενημερωτικές ομιλίες, τις συζητήσεις και τα εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, οι επισκέπτες να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα, να εκφραστούν, να ανακαλύψουν ή να ξαναθυμηθούν τη ζεστασιά της συνάντησης των προσώπων μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες που κρύβει στις σελίδες του ένα βιβλίο.

Η φετινή διοργάνωση εστιάζει το ενδιαφέρον της στο παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο το οποίο, με εργαλείο τη μυθοπλασία, συμβάλλει στην πρόληψη και στη βελτίωση της σωματικής και ψυχοσυναισθηματικής υγείας των παιδιών.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013
ΠΡΩΙ
10:00-10:30 Προβολές μικρών ταινιών. (Αίθουσα ισογείου)
10:30-12:00 «Το γεύμα των λύκων», Geoffrey de Pennart, Εκδ. Παπαδόπουλος.
Οι σπουδαστές του Τομέα Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ αφηγούνται στα παιδιά το παραμύθι και μέσα από ομαδικά παιχνίδια τα βοηθούν να κατανοήσουν αξίες όπως η συντροφικότητα, η δημιουργικότητα και η ψυχραιμία.
Για παιδιά 4-8 ετών. (Αίθουσα 1ου ορόφου)

11:00-11:45 «Το βιβλίο, ένα πολυδύναμο εργαλείο διαπαιδαγώγησης στα χέρια του Γονιού», Μαρία Ξηρουχάκη, ψυχολόγος, συνεργάτης του Ιδρύματος «Διακονία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ομιλία για γονείς, εκπαιδευτικούς, κατηχητές. (Αίθουσα ισογείου)

12:15-14:00 «Μουσικομαγειρέματα» και «Ακίνητοι....Νηστεία»
Μελωδικές αναζητήσεις γύρω από την υγιεινή διατροφή και τη νηστεία με οδηγό τον Ευτύχη Μπλέτσα και τους φίλους του τα φρούτα. Ο συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία του για όσους το επιθυμούν και οι μικροί μας φίλοι θα γευτούν δροσερές φρουτο-απολαύσεις. Για παιδιά 5-12 ετών (Αίθουσα 1ου ορόφου)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
17:00-17:30 Προβολές μικρών ταινιών (Αίθουσα ισογείου)
17:00-17:30 Κατασκευές με θέμα το βιβλίο (Αίθουσα 1ου ορόφου)

17:30-18:15 «Η παλέτα των συναισθημάτων», εκδ. Κέδρος
Αφήγηση και βιωματικό εργαστήρι από την 'Ερα Μουλάκη, ψυχολόγο-συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου. Για παιδιά 4-8 ετών. (Αίθουσα 1ου ορόφου)

18:15-19:30 «Η σημασία των παραμυθιών. Εύκολοι τρόποι για να φτιάξετε το δικό σας παραμύθι» Δημιουργικό εργαστήρι από την Έρα Μουλάκη, για γονείς και εκπαιδευτικούς. (Αίθουσα ισογείου)

18:15-19:30 «Βήμα βήμα ως τη Λαμπρή με την Κυρά Σαρακοστή», εκδ. Εν πλω
της Ακριβής Λαζαρινή και της Ελισάβετ Σπύρου. Η κυρά Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο των παιδιών. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.
Ένα βιωματικό εργαστήρι για το νόημα της νηστείας από τις εκδόσεις Εν πλω.
Γευστικές εκπλήξεις θα συνοδεύουν τα δρώμενα. Για παιδιά 4-12 ετών.
(Αίθουσα 1ου ορόφου)

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
ΠΡΩΙ
10:30-12:00 «Να, τι χρειάζονται τα παραμύθια», της Αγγελικής Βαρελλά από το βιβλίο «Στον κήπο με τα παραμύθια» της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του
Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Η διασκεδαστική αφήγηση του παραμυθιού από τους σπουδαστές Προσχολικής αγωγής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενθαρρύνει τα παιδιά να αντιληφθούν αξίες όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός του άλλου και η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Για παιδιά 5-9 ετών. (Αίθουσα 1ου ορόφου)

11:00-11:45 Χαιρετισμός από τον π. Συμεών Βενετσάνο, Διευθυντή του Γραφείου
Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει προσκληθεί να παραστεί ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κκ Ιερώνυμος Β΄.
Παρουσίαση της συγγραφέως κ. Μυρσίνης Βιγγοπούλου από τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Διευθυντή του Γραφείου Ποιμαντικής του Γάμου και της Οικογένειας της Ι.Α. Αθηνών. (Αίθουσα ισογείου)

12:15-13:00 «Η καλλιέργεια του θρησκευτικού συναισθήματος μέσα από το σύγχρονο παιδικό βιβλίο», Μυρσίνη Βιγγοπούλου, συγγραφέας.
Ομιλία για γονείς, εκπαιδευτικούς, κληρικούς, κατηχητές. (Αίθουσα ισογείου)
12:15-13:00 Δημιουργική απασχόληση των παιδιών (Αίθουσα 1ου ορόφου)
13:00-14:30 «Από την Εγώπολη στην Εσύπολη», Μυρσίνης Βιγγοπούλου, Εκδ.
Σταμούλη/Άθως Παιδικά. Αφήγηση, δραματοποίηση αποσπασμάτων και συζήτηση της συγγραφέως με τα παιδιά. Μουσική έκπληξη.
Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας θα υπογράψει βιβλία σε όσους το
επιθυμούν. Για παιδιά 6-12 ετών (Αίθουσα ισογείου).

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
17:00-18:00 «Η Φάρμα του διαδικτύου», Εκδ. Σοκόλη της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεώργιου Κορμά. Παρουσίαση του βιβλίου από τον κ. Γ. Κορμά, επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ομιλία - συζήτηση με γονείς και εκπαιδευτικούς, κληρικούς, ψυχοπαιδαγωγούς. (Αίθουσα ισογείου)
17:00-18:00 «Η Φάρμα του διαδικτύου», δραματοποίηση αποσπασμάτων του ομώνυμου βιβλίου και δημιουργικά παιχνίδια. Για παιδιά 5-12 ετών. (Αίθουσα 1ου ορόφου)
18:00-18:45 «Η σχέση μεταξύ λέξεων και εικόνων. Το παιδί και η διαφορετικότητα». Μαίρη Κρητικού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. & Οργάνωσης παιδικών Εκδόσεων. Ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς. (Αίθουσα ισογείου)
18:00-19:00 «Το μυστικό της πιο χαρούμενης χώρας του κόσμου» Με αφορμή το βιβλίο της «Στο χαμογελαστό βασίλειο» η συγγραφέας Σοφία Παπαθανάση καλεί τα παιδιά μέσα από την αφήγηση και το διαδραστικό παιχνίδι να γνωρίσουν μαζί της την πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου. Στο παράξενο ταξίδι της αυτή η χώρα συναντά άλλες πολιτείες με ανθρώπους χαμένους μέσα στα λάθη τους. Ποια είναι η λύση; Μόνο εκείνη ξέρει πού βρίσκεται το μυστικό… ή μήπως το ξέρετε ήδη και εσείς;
Για παιδιά 5-12 ετών. (Αίθουσα 1ου ορόφου)

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
ΠΡΩΙ
10:30-12:00 «Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος», Κίτυ Κρόουθερ
Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού με κούκλες και τα παιχνίδια που θα
ακολουθήσουν, η ομάδα σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενθαρρύνει τα παιδιά να
αντιληφθούν τη δύναμη της φιλίας και τη σημασία της ανάγνωσης ενός βιβλίου.
Για παιδιά 4-8 ετών. (Αίθουσα 1ου ορόφου)

ΤΡΙΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
«Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο. Η αντιμετώπιση του φόβου με τον λόγο»
Αφήγηση και εργαστήρι από τον Στέλιο Πελασγό, Δρ., ιστορητή, συγγραφέα, παιδαγωγό και μελετητή της προφορικής λογοτεχνίας και παράδοσης

17:00-17:45 Α' μέρος: Υποδειγματική παράσταση αφήγησης παραμυθιών ενάντια στο φόβο. Στέλιος Πελασγός. Για παιδιά 5-12 ετών (Αίθουσα ισογείου).

18:00-19:30 Β' μέρος: Εργαστήρι για ενήλικες με θέμα την αντιμετώπιση του φόβου μέσα από την προφορική και γραπτή λογοτεχνία. Στέλιος Πελασγός (Αίθουσα ισογείου)

18:00-19:30: Η αινιγματική γωνιά, και άλλες εκπλήξεις. Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά 5-12 ετών. (Αίθουσα 1ου ορόφου)

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΒΙΒΛΙΩΝ

Στο χώρο θα φιλοξενηθούν παράλληλα Έκθεση Βιβλίου από τους εκδοτικούς οίκους Αθ. Σταμούλης - Άθως/ΠΑΙΔΙΚΑ, Εν πλω, Σοκόλη, ΕΨΥΠΕ (Αίθουσα 1ου ορόφου) και η φωτογραφική έκθεση «Ένα βιβλίο απ' τα παλιά...» με εξώφυλλα παιδικών βιβλίων του περασμένου αιώνα. (Αίθουσα ισογείου).

Εθελοντές από τις Νεανικές Συνάξεις των Ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους στα δημιουργικά παιχνίδια και στην γραμματειακή υποστήριξη.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης και η επιμέλεια του προγράμματος έγιναν από την κα Μαντούβαλου Λεμονιά-Εκπαιδευτικό με τη συμμετοχή της κας Ξηρουχάκη Μαρία- Ψυχολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου