Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Αύξηση αυτοκτονιών και μεταδοτικών ασθενειών λόγω κρίσης



Αύξηση των αυτοκτονιών και των μεταδοτικών ασθενειών λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους καταδεικνύει ευρείας κλίμακας μελέτη για την υγεία στην Ευρώπη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες αλλά και την αύξηση της ανεργίας ωθούνται στην κατάθλιψη ενώ όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που απευθύνονται σε γιατρούς ή μπορούν να αγοράσουν φάρμακα μετά τη μείωση των εισοδημάτων, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ερευνητές που συνέταξαν τη μελέτη συμπέραναν πως απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Επισημαίνουν ωστόσο ότι η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο -με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου- έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».

Ο Μάρτιν Μακί εκ του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας, το οποίο στηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημειώνει ότι η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στην υγεία θυμίζει την τακτική που ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες σε σχέση με τους περιορισμούς στο κάπνισμα. Ωστόσο, θέτει ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισλανδίας για να υποστηρίξει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Και αυτό γιατί, παρά την σαρωτική κρίση χρέους, η Ισλανδία απέρριψε το σχέδιο λιτότητας, διεξήγαγε δημοψήφισμα και συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου