Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ: Ακούραστος διάκονος του θλιβόμενου και δοκιμαζόμενου ανθρώπου

Τέσσερα χρόνια επιτυχούς πηδαλιουχίας

Των Σταυρού Ορσαρη και Βασιλείου Δ. Γεωργιόπουλου

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από την εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ (κατά κόσμον Φίλιππου Διακοπαναγιώτη) μετά από πρόταση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και εκλογή του με τις ψήφους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αλλά και από τη χειροτονία του στην Πόλη και στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου την 8η Μαρτίου 2009 Κυριακή της Ορθοδοξίας. Τέσσερα χρόνια επιτυχούς πηδαλιουχίας και αδιάκοπης προσφοράς.
Η επιλογή αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να ανέλθει στο θρόνο της θεοσώστου Παυλικής Εκκλησίας της Κω και της Νισύρου ένας νέος άνθρωπος ένας κληρικός σχεδόν άγνωστος σε εμάς που σιωπηλά και ακούραστα εργαζόταν στην μακρινή Νήσο Κάρπαθο, μας εξέπληξε ευχαρίστα, καθώς ήταν μια απόφαση ανανέωσης, αναδημιουργίας και αναζωογόνησης της τοπικής Εκκλησίας.

Όλοι μας γνωρίζουμε και γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά σε πλήθος αλλαγών που επήλθαν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ποιμαντορίας του στη Μητρόπολή μας.
Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου ο Μητροπολίτης μας κινήθηκε πάνω σε δυο άξονες με γνώμονα και οδηγό την αγάπη.
Ο πρώτος άξονας είναι η αδιάκοπη προσφορά αγάπης στον χειμαζόμενο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο με σπουδαιότερο παράδειγμα το συσσίτιο που προσφέρεται κατ’ οίκον από την Ιερά Μητρόπολη.
Ο δεύτερος άξονας είναι η διάδοση της αλήθειας του ευαγγελίου και η διατύπωση της χριστιανικής και εκκλησιαστικής ζωής με σύγχρονο τρόπο, ώστε η προσφερόμενη αγάπη να έχει ως επίκεντρο ζωής τον ίδιο το Χριστό και σημείο αναφοράς την Εκκλησία. Και σε αυτόν τον άξονα υπάρχουν σπουδαία έργα και σημαντικά αποτελέσματα των προσπαθειών του Μητροπολίτη μας. Φωτεινά παραδείγματα αποτελούν οι πολλές χειροτονίες ιερέων και διακόνων, οι κούρες μονάχων που έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά και το πλήθος θυρανοιξίων ιερών ναών που έγιναν στη Θεόσωστη αυτή Παυλική Εκκλήσια. Στα πλαίσια της προσπάθειας διάδοσης του λόγου του Θεού λειτουργούν με επιτυχία και με αυξητική γεωμετρική πρόοδο Κατηχητικά Σχολειά όλων των ηλικιών, στα οποία γίνεται ένα σπουδαίο και όμορφο έργο.
Βέβαια δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην προσπάθεια προβολής των τοπικών Αγίων και ιδιαίτερα της ανάδειξης και καθιέρωσης της σπουδαίας εορτής του Αγίου Νικήτα του Νισυρίου, αλλά και της Αγίας Μελούς που ασκήτεψε και έζησε στο Όρος Βουρρίνα της Κω. Παρομοίως, εντυπωσιακή παραμένει η προσπάθεια ανάδειξης του Πανδωδεκανησιακού προσκυνήματος της Παναγίας της Σπυλιανής στη Νίσυρο.
Σπουδαίο το έργο του Δεσπότη μας και σπουδαία η ακούραστη απλότητά του και η αγάπη του, της οποίας όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες. Μιας αγάπης που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο σχολιασμό καθώς ο καθένας μας την έχει διαπιστώσει.
Ο απολογισμός όλης αυτής της προσπάθειας μπορεί να γίνει καλοπροαίρετα άλλα και κακοπροαίρετα. Μπορούν πολλοί από εμάς να εκφράσουν και να διαπιστώσουν παραλείψεις, αδυναμίες και λάθη, αλλά το αδιαμφισβήτητο είναι ότι κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προκλητική και σκανδαλώδη, πολλές φόρες, αγάπη του ποιμενάρχη μας προς τον ταλαιπωρημένο, κουρασμένο και πικραμένο άνθρωπο. Αγάπη την οποία προσφέρει απλόχερα ακολουθώντας την ιερά διατύπωση και παρακαταθήκη που άφησε στους ανθρώπους ο ίδιος ο Χρίστος που έγινε υπηρέτης των μαθητών του πλένοντας τα πόδια τους.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι απέναντι στο έργο το οποίο επιτελείται ακούραστα τα τελευταία χρόνια από τον ποιμενάρχη μας δεν πρέπει να μας διέπει το πνεύμα του απλού θεατή, αλλά πρέπει και εμείς με τις δικές μας δυνατότητες, με τις δικές μας ικανότητες, να βοηθήσουμε και να ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ του, διότι ακόμη και ο Χρίστος για να ανεβάσει το σταυρό του στο Γολγοθά χρειάστηκε τη βοήθεια του Σίμωνα του Κυρηναίου, όπως μας πληροφορεί ο οδηγός ζωής κάθε χριστιανού, το ιερό ευαγγέλιο.
Δεν πρέπει να είμαστε κακοί θεατές, δεν πρέπει να λέμε αυτό που κάποιοι είπαμε (αλλά δυστυχώς μας διέψευσε η σκληρή πραγματικότητα) όταν ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει συσσίτιο στην Κω ότι «η Κως δεν έχει πεινασμένους είναι κοσμοπολιτικό νησί και κανένας δεν πεινάει» ή ακόμα και την άποψη που κάποιοι είχαμε εκφράσει ότι «το συσσίτιο θα αποτύχει και δεν θα αντέξει…..!!!».
Ο Επίσκοπός μας με το πείσμα, την αγάπη του και τη διορατικότητά του μας απέδειξε ότι όχι μόνο έχει πεινασμένους η Κως, αλλά ότι αυτοί είναι πάνω από 300 άτομα, τα οποία καθημερινά αυξάνονται έχοντας την ανάγκη ενός πιάτου ζεστού φαγητού.
Όλοι μας, λοιπόν, πρέπει να βοηθήσουμε στην προσπάθεια του φωτεινού παραδείγματος χριστιανικής ζωής που αποτελεί για την τοπική μας Εκκλησία ο Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ. Όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε να δυναμώσει αυτό το φως να συνεχιστεί με περισσότερη ένταση και θέρμη το έργο του, να πιστεύουμε στην αγάπη του και στην ανιδιοτελή προσφορά του, να ομολογούμε πιστή, να βιώσουμε την αγάπη και την προσφορά προς το συνάνθρωπό μας, ο οποίος μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε και να προσδοκούμε καλύτερες ημέρες, ώστε το συνεχές έργο αγάπης να διατηρηθεί και να εξαπλωθεί, διότι η ζωή του χριστιανού έχει τρεις παραδοχές που ολοκληρώνουν το θεολογικό λόγο και το χριστιανικό έργο σύμφωνα με το σύμβολο της πίστεως μας. Οι τρεις αυτές παραδοχές είναι
Πιστεύω,
Ομολογώ,
Προσδοκώ
Εις έτη πολλά και δημιουργικά Σεβασμιώτατε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου