Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ιρένα Σέντλερ- μια απίστευτη ιστορία

Η Ιρένα Σέντλερ ( Irena Sendlerowa) γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 15 Φεβρουαρίου 1910. Ο πατέρας της ήταν γιατρός και πέθανε από τύφο, τον οποίο κόλλησε επειδή θεράπευε ασθενείς με τύφο, που άλλοι συνάδερφοί του δεν δέχονταν στα ιατρεία τους. Μετά το θάνατό του (επειδή πολλοί από τους ασθενείς του ήταν Εβραίοι), η εβραϊκή κοινότητα της Πολωνίας αποφάσισε να αναλάβει τα έξοδα των σπουδών της Ιρένα.
Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιρένα εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων. Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό. Η Ιρένα «δούλευε» για τη Zegota (την πολωνική οργάνωση για τη διάσωση των Εβραίων). Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή σε ένα σάκο από λινάτσα, που είχε στην καρότσα του φορτηγού της, τα μεγαλύτερα παιδιά. Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι Γερμανοί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο. Φυσικά, οι φαντάροι δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους που έκαναν τα βρέφη ή τα παιδιά!


Στο διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη. Τα παιδιά αυτά, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν. Το 1943 συνελήφθη από τη Gestapo και οι ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια. Την καταδίκασαν σε θάνατο, αλλά η Zegota κατάφερε να την σώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λίγο πριν την εκτέλεσή της.
Η Ιρένα κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ’ ένα γυάλινο βάζο, που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της. Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και να επανενώσει τις οικογένειες. Όμως, οι πιο πολλοί απ’ αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου