Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Συγκρίσεις


Πείτε ένα «όχι», είναι το νέο μότο. Πείτε ένα «όχι» στους δανειστές, που εξαθλιώνουν τους λαούς της Ευρώπης. Στην Κύπρο όμως, υπήρξε κάποιος που είπε πρώτος «ναι». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπέβαλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια πρόταση. Να εκδοθούν κρατικά ομόλογα στα οποία θα συμβάλλουν όλες οι μητροπόλεις και τα μοναστήρια της Κύπρου. Όπως είπε, μπορεί να υποθηκευτεί όλη η περιουσία της Εκκλησίας με αντίτιμο τα κρατικά ομόλογα. Και από τις χθεσινές εξελίξεις αυτό είναι πιθανό να συμβεί.
Ωστόσο, πρέπει να θυμίσουμε ότι: Ο Χρυσόστομος έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ. «Πρέπει προς τα εκεί να τείνουμε και με την πρώτη ευκαιρία να φύγουμε από την ευρωζώνη. Είναι αρκετή η λίρα μας», είπε πριν από δύο ημέρες, προσθέτοντας ότι οι Κύπριοι είναι αποφασισμένοι να σταθούν στα πόδια τους χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης.


 Οπότε το θέμα της επιλογής της Ευρώπης δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Επιλογή είναι η λίρα με όποιες συνέπειες. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ένα πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης πολλών. Και διατηρώντας την παράδοση στην Κύπρο συνεχίζει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκακιέρα. Ανεξάρτητα από τους στόχους – πολιτικούς, οικονομικούς ή άλλους – ο Χρυσόστομος μπορεί να διεκδικεί τον ρόλο του ταγού που, από τη θέση του πρωτοπόρου, προτείνει λύσεις που θίγουν και την ίδια την Εκκλησία.
Φανταστείτε στην Αθήνα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να έβγαινε δημόσια και να δήλωνε ότι η Εκκλησία θα αναλάβει τη μισθοδοσία των κληρικών. Για να μειώσει κατά περίπου 10.000 τους δημόσιους υπαλλήλους. Και να συνέχιζε λέγοντας ότι η Εκκλησία μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Πόσα θα όφειλε το κράτος, η κυβέρνηση, η «ιερή αγελάδα» των δημοσίων υπαλλήλων, σ’ έναν Αρχιεπίσκοπο, σε μια εκκλησιαστική ιεραρχία που -αντί να αναζητά τρόπους να εξαιρεθεί από το "1 προς 10", δηλαδή το σύστημα μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις από το Δημόσιο- να προσφέρει κάτι, αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Στην Κύπρο, αν δεν μπλοφάρουν, κάποιοι επιδιώκουν την έξοδο από το ευρώ. Για να παραμείνουν παράδεισος των offshore και των υψηλών καταθετών. Το «όχι», πιστεύουν ότι τους συμφέρει και είναι δικαίωμά τους. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Στην Ελλάδα, από την άλλη, οι πολίτες βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και αισθάνονται όμηροι του «ναι». Εκείνοι που θα μπορούσαν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να κάνουν ότι σφυρίζουν αδιάφορα. Ή, μάλλον, ούτε καν σφυρίζουν.

Ο Θωμάς Τσάτσης είναι δημοσιογράφος
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου