Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΟΗΕ: ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

15Ο ΟΗΕ δίνει στην δημοσιότητα τα στοιχεία για τους πρόσφυγες στην Συρία τα τελευταία δύο χρόνια και τα νούμερα είναι σοκαρίστηκα.
  Εξαιτίας της εμφύλιας διαμάχης που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια στην Συρία, ένα εκατομμύριο σύροι έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους , ενώ οι 500.000 ίναι παιδιά κάτω των 11 ετών, τα οποία υποστεί βαθιά ψυχικά τραύματα από τις εικόνες της φρίκης που βίωσαν.

  Όπως αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρς, που είναι επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των προσφύγων που διέσχισαν τα σύνορα καθώς εκτιμάται ότι έφυγαν 400.000 άνθρωποι. Στην πλειοψηφία τους αναζήτησαν καταφύγιο στην Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

  Ο επίτροπος σε ανακοίνωση του προειδοποίησε ότι η συρρικνώνεται επικίνδυνα και η δυνατότητα παροχής βοήθειας από τις χώρες που έχουν υποδεχθεί τους πρόσφυγες, ενώ τόνισε “Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει- η Συρία οδηγείται σε μια πλήρη κ αταστροφή”.

  Όσοι γλίτωσαν το θάνατο και εγκατέλειψαν τη Συρία,  ζουν πλέον σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με ελάχιστους κανόνες υγιεινής και χωρίς αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσουν το χειμώνα.

  Η Τουρκία,  που φιλοξενεί περίπου 184.000 πρόσφυγες,  έδωσε 600 εκατ.δολάρια για τη δημιουργία 17 χώρων υποδοχής και σύμφωνα με τον ΟΗΕ δημιουργεί νέους για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε πρόσφατα διεθνή στήριξη για να αντιμετωπίσει το “τεράστιο βάρος” της φροντίδας των προσφύγων, όπως ανέφερε. “Πρέπει να στηρίξουμε τις χώρες που αφήνουν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους σύρους πρόσφυγες” είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου