Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

1Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης για την Ελληνική Γλώσσα κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το απόγευμα στην Ακαδημία Αθηνών.

Η εκδήλωση με τίτλο "Η Ελληνική Γλώσσα, Χθες, Σήμερα, Αύριο" πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Καρόλου Παπούλια, ενώ συνδιοργανώνεται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ). Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πολιτικοί, πολιτειακοί παράγοντες, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί.
Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ενώ τόνισε "η ελληνική γλώσσα, με αδιάκοπη υπερτρισχιλιετή ροή και χρήση, έχει καταστεί κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού μέσω του θησαυρού των συγγραμμάτων που έχουν συνταχθεί σε αυτήν. Μεταξύ άλλων ο πλούτος που μας έχει κληροδοτήσει η εκκλησιαστική γραμματεία είναι τεράστιος και αδιαφιλονίκητα ανυπέρβλητος. Άλλωστε, ιδιαίτερα από τον ένατο αιώνα, τον αιώνα της αναγέννησης των βυζαντινών γραμμάτων, τα κείμενα που παράγονται αποπνέουν τους καρπούς της κλασσικής φιλοσοφίας, τα επιτεύγματα των θετικών επιστημών και θεωρητικών αναζητήσεων και τη φραστική καλλιέπεια. Σε αυτά αποθησαυρίζεται όγκος ολόκληρος γλωσσικής παιδείας και επιστημοσύνης. Ας αφήσουμε κατά μέρος τον πλούτο των λειτουργικών και ασματικών κειμένων με τα οποία μορφώθηκε ένα έθνος κατά τους δύστηνους οθωμανικούς καιρούς".

Πρόσθεσε, εξάλλου ο Μακαριώτατος πως "σήμερα μπορούμε να καυχόμαστε ότι από τις 4900 λέξεις της Καινής Διαθήκης οι 2280 είναι σήμερα εν χρήσει στην καθημερινή γλώσσα, οι 2200 νοούνται καλώς από όλους και μόνο οι περίπου 400 παραμένουν δυσνόητες".

Επισήμανε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πως η ελληνική γλώσσα σε αντίθεση με άλλες δάνεισε στη διεθνή επιστήμη γλωσσικούς όρους και κράτησε το προνόμιο να είναι "μητέρα εννοιών και τέχνημα δομών", ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας πως "το δέντρο της ελληνικής γλώσσας είναι σαν την μακρόβια ελιά. Απλώνει ρίζες και κλώνους. Κρατά από τον Όμηρο και τον Πλάτωνα και έχει προοπτική να παράγει χυμούς επί άλλους τόσους αιώνες. Έζησε και διαβιώνει αρχοντικά εντός της Εκκλησίας και της λειτουργικής της ζωής, άγει προς το μέλλον, συνάγει το έθνος, κατάγει τους αμφισβητίες της και προάγει το λόγο και τη σοφία".

Η πρώτη ομιλία έγινε από τον F. Rodriguez Adrados Καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Μαδρίτης, ξένο εταίρο της Ακαδημίας Αθηνών και εκδότη του Αρχαιοελληνικού-Ισπανικού Λεξικού: "Από τις ρίζες της Ελληνικής Γλώσσας έως την πρόσληψή της στις Ευρωπαϊκές Γλώσσες".

Μετά την ομιλία του καθηγητή τελέσθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης σπανίων βιβλίων για την Ελληνική Γλώσσα από την βιβλιοθήκη Γεωργίου Δολιανίτη".

Η Εκδήλωση συνεχίζεται αύριο με ομιλίες για την "ουσία και ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας", την "Ελληνική Γλώσσα στην Εκπαίδευση" και "Γλώσσα και Κοινωνία", ενώ ολοκληρώνεται την Κυριακή με ξενάγηση στην έκθεση σπανίων βιβλίων. Ομιλητές είναι διακεκριμένοι καθηγητές της Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής, Θεολογικής, Νομικής Σχολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές.
Ecclesia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου