Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Το περιοδικό «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ» και ο παλιός πολύγραφος…


Το περιοδικό Πρωτοπόροι της ενορίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς ξεκίνησε την κυκλοφορία του και την έντυπη περιπέτεια του το 1977 και μέχρι το 1984 η εκτύπωση του γινόταν από έναν παλιό πολύγραφο. Το περιοδικό πρωτοπόροι έγραψε την δική του ιστορία και στην Μητρόπολη Πειραιά και στην πόλη μας και  έκαναν τα πρώτα τους βήματα στις σελίδες του, προσωπικότητες που στην συνέχεια σταδιοδρόμησαν σε διάφορους κοινωνικούς τομείς, στον χώρο της εκπαίδευσης, της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας, της εκκλησίας. Για το περιοδικό Πρωτοπόροι θα γράφουμε και σε άλλα μας κείμενα αλλά ας αναφέρουμε για την ιστορία μερικά χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε από μια ομάδα στελεχών και μαθητών Λυκείου με ( 32 ήταν τα μέλη της πρώτης ιδρυτικής ομάδας) συντονιστή, τον Διευθυντή του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Βασιλείου, Δάσκαλο, Νίκο ( Καλλίνικο) Μαυρολέων. Ορισμένα χαρακτηριστικά ιστορικά στοιχεία από την πορεία του περιοδικού: 1. Στο τεύχος 12 ( Μάρτιος του 1978) ένας χρόνος μετά την πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας από 32 γίνονται 600.  2. Στο τεύχος 13 (Απρίλιος του 1978), διαβάζουμε μια ευχαριστήρια επιστολή προς τον Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο για την αγορά ενός τραπεζιού Πινγκ-Πονγκ. 3. Στο τεύχος 36 (Ιανουάριος  του 1982) το περιοδικό ανακοινώνει την συνεργασία του με τον σπουδαστή (τότε, εκπαιδευτικός θεολόγος, σήμερα) Δημήτρη Γκαλημανά. 4. Στο τεύχος 38 ( Χριστούγεννα του 1982 ) ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος ( Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών) στέλνει στο περιοδικό συγχαρητήρια επιστολή για την προσφορά του. Στο ίδιο τεύχος πληροφορούμαστε ότι τα Χριστούγεννα του 1982 μοιράστηκαν 3.000 αντίτυπα στα σχολεία με το μήνυμα των Χριστουγέννων. Επίσης  στελέχη του Νεανικού Έργου πέτυχαν την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μανόλης (Συμεών) Βενετσιάνος, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ελένη Στρογγύλη, Ποιμαντική Θεολογία, Ειρήνη Γεωργοπούλου, Θεολογική Σχολή. Τέλος, η τηλεόραση της ΕΡΤ1 ανέφερε το περιοδικό Πρωτοπόροι, στην έκθεση μαθητικού περιοδικού που ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου του 1982. 5. Στο τεύχος 41 ( Νοέμβριος 1983 ) μαθαίνουμε ότι 12 νέοι της ενορίας πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ανώτατες σχολές, με τους 7 να ανήκουν στην ιδρυτική ομάδα ( την αρχική των 32) του περιοδικού μας. 6. Στο τεύχος 46 ( Φεβρουάριος- Μάρτιος 1985) την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 1985 απονέμετε στο περιοδικό τιμητική διάκριση από τον σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών για την προσφορά του στα εκκλησιαστικά γράμματα.  




Μέχρι το 1984 το περιοδικό Πρωτοπόροι εκδίδετε σε έναν πολύγραφο, σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του περιοδικού. Ο πολύγραφος εκτός από το περιοδικό, τύπωνε και όλο το έντυπο υλικό  για τις ανάγκες του νεανικού έργου αλλά και του ενοριακού Ναού. Καταλαβαίνει κάνεις, με μόνο δεδομένο μέσο ενημέρωσης της εποχής, το έντυπο, πόσο σπουδαίο εργαλείο ήταν ο πολύγραφος και πόσο αναγκαίος για τις δραστηριότητες της ενορίας. Με την διαρκώς αυξανόμενη χρήση ο πολύγραφος αντιμετώπιζε προβλήματα και τα χέρια των χειριστών πολλές φορές γέμιζαν από μελάνια για την έκδοση του περιοδικού ή των ενημερωτικών φυλλαδίων. Κάθε φορά που ξεκινούσε η εκτύπωση του περιοδικού στο πνευματικό κέντρο ξεκινούσε μια αυτοσχέδια από όλους επίκληση προσευχής για να δουλέψει ο πολύγραφος και να μην δημιουργήσει προβλήματα. Και όταν  όλα πήγαιναν καλά ξεκινούσε η σελιδοποιήσει και μετά ο χωρισμός κατά ομάδες για το μοίρασμα του περιοδικού στις γειτονιές της ενορίας.   


Το περιοδικό Πρωτοπόροι ήταν ένα σημαντικό μέσο έκφρασης των νεανικών και εφηβικών μας ονείρων και είναι συγκινητικά χαραγμένα στην μνήμη μας όλες οι όμορφες στιγμές που περάσαμε στην πορεία αυτού του ιστορικού εντύπου. Και ασφαλώς μένει πάντα χαραγμένο στην καρδιά μας το σύνθημα του: Πάντα Πρωτοπόροι…   


Κώστας Ζουρδός                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου