Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Η εικόνα Άξιον Εστί στον Πειραιά, 30 χρόνια πριν…



Τον Νοέμβριο του 1987 το αντιτορπιλικό Άρης φέρνει στην προβλήτα του Πειραιά την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί από της Καριές του Αγίου Όρους. Την εικόνα συνοδεύει ο Μητροπολίτης Ροδοστόλου Χρυσόστομος συνοδεία Αγιορειτών Μοναχών και του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Γκλαβίνα. Την εικόνα παραλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος μαζί με τους κληρικούς της Μητροπόλεως Πειραιώς και την μεταφέρουν στην πλατεία Κοραή, μπροστά από το Δημαρχείο όπου θα γίνει Δέηση και η επίσημη υποδοχή της με την κυβέρνηση να εκπροσωπεί ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ευάγγελος Γιαννόπουλος και την πόλη, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος.     
     
       

 Μετά την δέηση η εικόνα θα μεταφερθεί εν πομπή έξω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος και θα την υποδεχθεί ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μιλτιάδης Έβερτ. Στην συνέχεια η εικόνα θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Σεραφείμ, του Πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου, του Υπουργού Παιδείας κ. Αντώνη Τρίτση, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η εικόνα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για περίπου δέκα μέρες και η άφιξη της θα συνδυαστεί με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Δημητρίου.


Τριάντα χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει. Πολλά πρόσωπα  έχουν περάσει στη μνήμη και στην ιστορία. Οι  κοινωνικές συνθήκες έχουν διαμορφωθεί διαφορετικά. Αλλά μένει πάντα αυτή η γλυκιά αίσθηση της πρωτόγνωρης εμπειρίας αντικρίζοντας για πρώτη φορά την θαυματουργική εικόνα της Παναγίας που πάνω σε εκείνη εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για μια αληθινή ζωή που ήταν ζητούμενο πριν τριάντα χρόνια και αποτελεί ποθούμενο και σήμερα…



 

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου