Ένα χρόνο τώρα, μας πήραν τα αυτιά με τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση. “Κεντρικός στόχος” για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση. Από κοντά κι ο Βενιζέλος, εδώ κι ένα μήνα, να σιγοντάρει και να διεκδικεί τον πρώτο ρόλο στο “έργο”. Σου λέει: Μόνο ο Σαμαράς θα πιστώνεται την αλλαγή κλίματος στην οικονομία; Και γιατί ο Κουβέλης να κουβαλά τα παράσημα της “αντίστασης” για το εργασιακό;
Αλλά και το οικονομικό επιτελείο δεν πήγε πίσω. Κάθε τόσο, να σου ο Στουρνάρας, να αφήνει ανοιχτό ένα τόσο δα “παραθυράκι”, ότι λίγο ακόμη θέλουμε και θα τα καταφέρουμε να πείσουμε την Τρόικα. Και ότι με μία τέτοια κίνηση, θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά και θα αυξηθούν κατακόρυφα τα έσοδα, ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Η συλλογιστική ήταν αφοπλιστική. Βγαλμένη από τα εγκυρότερα επιστημονικά εγχειρίδια της Οικονομίας... Τώρα που πιάνει καλοκαίρι και θα πλακώσουν τα καραβάνια των τουριστών, εμείς θα ρίξουμε τον Φ.Π.Α. της εστίασης από το 23 στο 13%. Οι τουρίστες ενθουσιασμένοι θα διαπιστώσουν ότι βρίσκουν φθηνό και καλό φαγητό. Αντί για χωριάτικη με φέτα και καρπούζι, θα πλακωθούν στο ψάρι και στο κρέας. Μπίνγκο! Μύρισε ανάπτυξη!
Η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση ήταν, υποτίθεται, στην ατζέντα της χθεσινής σύσκεψης των τριών αρχηγών στο Μαξίμου. Διακινδυνεύω μία πρόβλεψη: Αποκλείεται να είναι αυτή η πρώτη χειρονομία ελάφρυνσης στο μέτωπο της φορολογίας. Και πώς να είναι;
Με συνοπτικές διαδικασίες, μέσα σε 48 ώρες και με δύο απανωτές “ριπές” -χθες και προχθές- οι εστιάτορες φρόντισαν να διαλύσουν κάθε αμφιβολία για τις προθέσεις τους, καταρρίπτοντας με θεαματικό τρόπο τον “σχεδιασμό” του υπουργείου Οικονομικών. “Δεν πρόκειται να ρίξουμε τις τιμές και ας μειωθεί ο Φ.Π.Α.”, ήταν συνοπτικά η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εστιατόρων. Μάλιστα, τη δεύτερη φορά, το δήλωσαν ευθέως στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να προετοιμάσει το έδαφος μέχρι τώρα και, λογικά, θα πρέπει να έμεινε με την απορία, μήπως δεν κατάλαβε κάτι καλά...
Το μόνο παρήγορο με τη στάση τους, είναι ότι δεν “μασάνε” τα λόγια τους και δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους. Να ξέρουμε, δηλαδή, ότι η χωριάτικη θα συνεχίσει να σερβίρεται προς 10 ευρώ στα μισά νησιά και βάλε, το ψάρι θα πουλιέται σε τιμές αστακού και ο καφές κοντά στο πεντά-ευρο... Ούτε κουβέντα για ανταγωνιστικότερες τιμές, ώστε να τραβήξουμε πίσω τους τουρίστες που χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια κατά Τουρκία μεριά, ή για αξιοποίηση της ευκαιρίας που μας ήρθε φέτος, με τις προβλέψεις για 17 εκατομμύρια αφίξεις. Προτιμούν να κοιτάξουν το (κακώς εννοούμενο) στενό συμφέρον τους, από το να στηρίξουν το μέλλον του κλάδου τους και του Τουρισμού, από τον οποίο τρώνε ψωμί!
Και κάτι τελευταίο, για να μην ξεχνιόμαστε. Πολύ φοβάμαι ότι, με αυτά τα μυαλά, οι Έλληνες “ταβερνιάρηδες” -γιατί “ταβερνιάρηδες” θα μείνουν βαδίζοντας έτσι, δεν θα γίνουν ποτέ εστιάτορες ή επιχειρηματίες της εστίασης- δικαιώνουν απόλυτα τον Σόιμπλε και τους Τροϊκανούς. Γιατί εκείνοι υποστήριζαν μέχρι σήμερα, ότι δεν θα αποδώσει η μείωση των φόρων και είναι καλύτερα να συνεχίσουμε έτσι, περιμένοντας την ανάπτυξη. Οι Έλληνες “ταβερνιάρηδες” τους προσέφεραν ένα ακόμη επιχείρημα με τη “μαγκιά” τους. Να τη χαίρονται.
http://www.protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου