Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΑΝ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΒΟΡΙΓΙΝΑΣ...

15Η ιστορία του Θανάση Τιλιακού έγινε γνωστή μέσα από την εφημερίδα «The Australian» που του έκανε ολόκληρο αφιέρωμα.
Μέλος της φυλής των Αβοριγίνων Gurindji που βρίσκεται περίπου 460 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Katherine, ο 14χρονος Θανάσης μπορεί να περηφανεύεται όχι μόνο για την ιθαγενική του ιδιότητα αλλά και την ελληνική του καταγωγή από το όμορφο νησί της Καλύμνου.

Ελεγείες και ποιήματα θα μπορούσαν να γραφτούν για την επιμονή και το πείσμα του Θανάση που δεν συμβιβάστηκε με τις λιγοστές πιθανότητες εξέλιξης που θα μπορούσε να έχει στο Darwin και αναζήτησε καλύτερες προοπτικές μέσω της εκπαίδευσης σ’ ένα καλό κολλέγιο. Μετά από σειρά συνεντεύξεων, κατάφερε να γίνει δεκτός στο Scotts College του Σίδνεϊ, ένα από τα πιο ξακουστά κολλέγια της χώρας, λαμβάνοντας υποτροφία ύψους 55.000 δολαρίων!
Μεγάλωσε στο Darwin με τη γιαγιά του Elaine, η οποία και ανέλαβε την κηδεμονία του από όταν ήταν μόλις 18 μηνών. Οι παππούδες του συνέβαλαν έτσι καθοριστικά σε αυτό που είναι σήμερα ο Θανάσης.


«Η μητέρα μου δεν ήταν πολύ ικανή να μας μεγαλώσει... Πιστεύω ότι η γιαγιά μου έκανε καλή δουλειά, εφόσον είμαι εδώ που είμαι». Αυτά είναι τα λόγια του ώριμου Θανάση που με την επιμονή του και την λαχτάρα του για μάθηση κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό του το επίτευγμα έπαιξε και η θεία του, Mary Ann, η οποία ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα από την επιθυμία του ανιψιού της να λάβει μια καλύτερη μόρφωση και επικοινώνησε με το εκπαιδευτικό ίδρυμα ιθαγενών Αυστραλών, AIEF.

Το ίδρυμα αυτό, μέσω της χορήγησης υποτροφιών, προσπαθεί να προάγει την παιδεία για τα περιθωριοποιημένα παιδιά της αυστραλιανής κοινότητας των ιθαγενών, παρέχοντας οικονομική στήριξη για τις σπουδές τους.

Ο Andrew Penfold, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του εκπαιδευτικού ιδρύματος AIEF επιθυμεί, όπως λέει, να δει περισσότερους νέους να έχουν την ίδια τύχη με τον Θανάση.

Μέχρι στιγμής, 2000 νέοι έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του AIEF για σπουδές στη μέση ή ανώτερη εκπαίδευση, ενώ υπάρχει η φιλοδοξία να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υποτροφιών και από δυο χιλιάδες να γίνουν επτά. Κάτι για το οποίο απαιτείται μια κρατική επιχορήγηση ύψους εκατό εκατομμυρίων δολαρίων, όπως δηλώνει ο διευθυντής του AIEF.

Μάλιστα, εδώ και λίγες ημέρες, το εκπαιδευτικό ίδρυμα AIEF ξεκίνησε μια νέα καμπάνια χρηματοδότησης των προγραμμάτων υποτροφιών, μέσα από διαφημίσεις στον εθνικό τύπο.

Η διαφημιστική αυτή εκστρατεία του AIEF αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας Newspoll, σύμφωνα με την οποία, τα δύο τρίτα των Αυστραλών πιστεύουν ότι όσο ζουν δεν πρόκειται να δουν Αβορίγινα πρωθυπουργό.

Οι μορφωτικές επιδόσεις των Ιθαγενών ωστόσο, σύμφωνα με το AIEF, άλλα δείχνουν και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά... Όπως, εξάλλου, έχει διαπιστωθεί, σε αρκετές περιπτώσεις, οι οικονομικές δυσχέρειες και οι ταλαιπωρίες διαμορφώνουν ισχυρές προσωπικότητες, με έντονες ευαισθησίες και κοινωνικούς προβληματισμούς.

Η κ. Bin-Sallik, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Charles Darwin, είναι η πρώτη ιθαγενής Αυστραλή που εργάστηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας και η πρώτη που απέκτησε διδακτορικό πάνω στην εκπαίδευση από το Χάρβαρντ. Όπως αναφέρει για τον Θανάση: «Είναι ένα πανέξυπνο παιδί με ανήσυχο πνεύμα. Με παρακάλεσε να τον βοηθήσω να μπει εσώκλειστος στο κολλέγιο και να πείσω τη γιαγιά του Elaine να τον αφήσει».

Καταλυτικός παράγοντας για την παροχή υποτροφιών, όπως λέει ο Α. Penfold, δεν είναι τόσο η ευφυΐα των υποψηφίων όσο η πραγματική τους διάθεση να μάθουν και να προοδεύσουν.

«Δεν ψάχνουμε για ακαδημαϊκούς φωστήρες, αλλά για άτομα που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους μέσα από την εκπαίδευση».

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών για την εκπαίδευση των ιθαγενών, το 90% των νέων που λαμβάνουν υποτροφία τελειώνουν τις σπουδές τους. Ποσοστό κατά 40% υψηλότερο από το γενικό μέσο όρο των ιθαγενών νέων που φοιτούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης.

Όπως, εξάλλου, λέει και ο ίδιος ο Θανάσης, μέσα από αυτήν την ευκαιρία που του δόθηκε ελπίζει να καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του και να γίνει ένας επιτυχημένος δικηγόρος, κερδίζοντας αρκετά χρήματα προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει και τους συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη.

«Για πολλά ιθαγενή παιδιά, είναι δύσκολο να έχουν κάποιον στόχο γιατί στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τι είναι αυτό που θέλουν. Και αν ξέρουν, δεν γνωρίζουν πως να το διεκδικήσουν και να ζητήσουν βοήθεια», όπως αναφέρει.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι, επτά χρόνια πριν, μια ομάδα γονέων τα παιδιά των οποίων φοιτούσαν στο σκωτσέζικο κολλέγιο του Σίδνεϊ, έκαναν την αρχή και με δική τους πρωτοβουλία, συγκέντρωσαν χρήματα για να βοηθήσουν τρεις ιθαγενείς μαθητές να σπουδάσουν στο κολλέγιο.

Την επόμενη χρονιά, 17 ιθαγενή αγόρια συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύστερα από τη σύναψη οικονομικής συμφωνίας με την Westpac.

Εκτός από τον Θανάση, στο Scotts College φοιτούν με υποτροφία και οι ιθαγενείς συμμαθητές του, Curtley Oakley (14 χρόνων), Ziggy Fatnowna (12 χρόνων), ενώ ο Jonathan Samengo είναι ο εκπρόσωπος των ιθαγενών μαθητών του κολλεγίου.

Ο Θανάσης ξεκίνησε την 9η χρονιά στο σκοτσέζικο κολλέγιο, νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ. Μέχρι στιγμής, μεγάλη εντύπωση του έχει κάνει το γεγονός ότι όλοι φορούν κοστούμια, περιφερόμενοι στον αχανή χώρο του ιδρύματος, σε αντίθεση με το μικρό σχολείο στο Darwin, όπου οι καθηγητές κάναν το μάθημα φορώντας τζιν.

Παρά το γεγονός ότι ο Θανάσης θα βρίσκεται απομονωμένος στην πολιτεία του κολλεγίου μέχρι το πέρας των σπουδών του, ένα είναι σίγουρο• ότι το όνομά του θα το ξανακούσουμε σύντομα!

 neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου