Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ''Η ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΑ''

altΤου Γιώργου Θεοχάρη
Περίπου 4.000 κόσμου καταχειροκρότησε το έργο της Μονής Βατοπαιδίου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνων και  πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου.
''Η Μονή Βατοπαιδίου έχει χίλια χρόνια ιστορία, είναι αθώα για οτιοδήποτε μπορεί κανείς ποτέ  να τις προσάψει'', υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης  Μπαλτάκος, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Μονής  στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε  το έργο της αδελφότητας στα 25  χρόνια της παρουσίας της, στο ιστορικό μοναστήρι του Άθωνα, μέσα από τον τόμο που εξέδωσε η Μονή και ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΄΄Κάραβλ΄΄  επικράτησε το αδιαχώρητο. Περίπου τέσσερις χιλιάδες κόσμου προσήλθε και για πρώτη μετά το θόρυβο από τη γνωστή υπόθεση έσπευσαν αρκετοί κυβερνητικοί  και λοιποί παράγοντες.   Στον χαιρετισμό  του ο ηγούμενος Εφραίμ σημείωσε '' Ο κ. Λούλης μας είπε ότι πρέπει να παρουσιαστεί το έργο της Μονής, υποχωρήσαμε επειδή ήταν μέρες αγάπης.Οι πατέρες εργάστηκαν  πυρετωδώς για να γίνει αυτό  .  Τα κειμήλια του Αγίου όρους  όμως είναι οι ψυχές των μοναχών που αφιερωθήκαν στον Θεό.  Σήμερα είναι λίγοι οι άνθρωποι που η προσευχή τους έχει δύναμη.
Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να έχει δύναμη η προσευχή για να παρηγορήσουν και να στηρίξουν τον λαό που σήμερα ζει στην ανέχεια και στην εγκατάλειψη . Η  κρίση αυτή είναι πνευματική κρίση. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους να δώσουν τον αυθεντικό πνευματικό  λόγο.
Εκεί στο Άγιο είμαστε υπεύθυνοι για πολλές ψυχές που αφιερωθήκαν στον Χριστό. Ο αγώνας είναι διαρκής. 50.000 διανυκτερεύσεις τον χρόνο, έχουμε μονό στο μοναστήρι μας.
Η Ελλάδα είναι η πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας''

Προικοννήσου Ιωσήφ: Ο ντροπαλός Βασίλης μας έμαθε το κομποσχοίνη

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος αναφέρθηκε στη πλούσια διαδρομή του  συμφοιτητή του  στη θεολογική σχολή, του ηγούμενου Εφραίμ.

''Ο Βασίλης, αυτό ήταν το κοσμικό όνομα του γέροντα Εφραίμ, ήταν ένα ντροπαλό και σεμνό παιδί. Είχε καλογερικές τάσεις από το πανεπιστήμιο όπου μας έμαθε το κομποσκοίνι και τη λιτή ασκητική του διατροφή στη καθημερινότητα.. Σαν μέλισσα ο Βασίλης έψαχνε πνευματική τροφή'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο  Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.

Και συνέχισε: ΄΄Με την έλευση της αδελφότητας στη Μονή Βατοπαιδίου με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ όλα ξανάνθισαν…..
Περίπου 1300 κρατούμενοι αποφυλάκισε η μονή Βατοπαιδίου κάτι που προκάλεσε φθόνο με τις γνωστές συνέπειες. Πλούσιο το έργο της ελεημοσύνης των Βατοπαιδινών πατέρων΄΄
΄΄Φρίξον ήλιε και στέναξον η γη΄΄ είπαμε όταν οδήγησαν τον γέροντα στη φυλακή. Το Βατοπαίδι είναι εθνικός ευεργέτης του ελληνισμού, των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας. Είναι ένα μέγιστο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού΄΄

Προηγουμένως, ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων της μονής Βατοπαιδίου, κ. Κώστας Λούλης, εξήρε το πολυδιάστατο έργο της Ιστορικής Μονής και ευχήθηκε το μοναστήρι ΄΄να συνεχίσει σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες, που περνά η Πατρίδα μας αλλά και γενικά η ανθρωπότητα, το πολυποίκιλο πνευματικό και κοινωνικό έργο της, όπως επιτάσσει η υπερχιλιόχρονη ιστορία της, επ΄ αγαθώ της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας μας΄΄

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, κ.Δαμιανός,ο  μητροπολίτες, Μεσογαίας,κ. Νικόλαος, Γλυφάδας, κ.Παύλος, Προικοννήσου,κ.Ιωσήφ, Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Γκάτσιος (φωτό 3-κάτω) άλλοι Ιεράρχες, και πλήθος κληρικών και φίλων της Μονής.



alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Agioritikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου