Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης ο Πέντρο Οπέκα

    
Έχει δημιουργήσει οικισμούς για 20.000 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Μαγαδασκάρης και για 40.000 στην ευρύτερη περιοχή και τους προσφέρει εργασία, φαγητό και ένα καλό μέρος για να ζουν. Αντί να ψάχνουν στις χωματερές για τροφή ή να επαιτούν στην πρωτεύουσα της χώρας, Ανταναναρίβο, με τη βοήθεια του σλοβενικής καταγωγής ιεραποστόλου Πέντρο Οπέκα εργάζονται, μορφώνονται και έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Σλοβένος ιεραπόστολος, Πέντρο Οπέκα, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθάει άστεγους ανθρώπους που ζουν σε άκρως εξαθλιωμένες συνθήκες στους δρόμους ή σε χωματερές, στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο, δήλωσε ότι συγκινήθηκε με την απόφαση της σλοβενικής κυβέρνησης να στηρίξει την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ Ειρήνης.

Ο ιερέας Πέντρο Οπέκα, σε δηλώσεις του στο σλοβενικό πρόγραμμα του ραδιοφώνου του Βατικανού, ευχαρίστησε τους ανθρώπους με καλή πίστη, που θέλουν να στηρίξουν τον ίδιο προσωπικά, αλλά και όλους τους ιεραπόστολους, τις καλόγριες και τα μέλη της τοπικής κοινότητας της Μαδαγασκάρης.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους με καλή πίστη που θέλησαν να στηρίξουν το έργο που επιτελούμε» ανέφερε ο 64χρονος ιερέας προσθέτοντας ότι δεν εργάζεται μόνος στην ανθρωπιστική οργάνωση «Ακαμασόα» (Καλός φίλος), που ιδρύθηκε με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και για να καταστεί δυνατή η οικονομική και κοινωνική επανένταξη των φτωχότερων κατοίκων της Μαδαγασκάρης.

«Υπάρχουν πολλοί άλλοι ιεραπόστολοι γύρω μου, Σλοβένοι ιεραπόστολοι, καλόγριες, λαϊκοί, ντόπιοι» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη η αύξηση του αριθμού των κατοίκων που συμμετέχουν στις δράσεις της οργάνωσης για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους.

«Αν υπήρχαν μόνον ξένοι που εργάζονταν προς όφελος των κατοίκων, δεν θα υπήρχε μέλλον σε αυτό το έργο» υπογράμμισε ο Σλοβενικής καταγωγής ιερέας. Ο Πέντρο Οπέκα ξεκίνησε το έργο του πεπεισμένος ότι οι άστεγοι δεν μπορούν να βρουν την αυτονομία και την αξιοπρέπεια αν δεν γίνουν πρωταγωνιστές της ανόρθωσής τους. Για το λόγο αυτό, οι οικογένειες που στεγάζονται σε οικισμούς της οργάνωσης «Ακαμασόα» προσφέρουν με καθημερινή εργασία και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ως αντάλλαγμα, η οργάνωση τους παρέχει υπηρεσίες που τους βοηθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Βοήθεια παρέχεται και σε όσους αποφασίζουν να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Ο Πέντρο Οπέκα γεννήθηκε το 1948 σε προάστιο του Μπουένος Άιρες από Σλοβένους γονείς. Το 1966 εντάχθηκε στην ιεραποστολική κοινότητα των Λαζαριστών. Σπούδασε θεολογία στη Λιουμπλιάνα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Καθολικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Ζει και εργάζεται στη Μαδαγασκάρη από το 1976.

Έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για το ανθρωπιστικό του πρόγραμμα για την πιο περιθωριοποιημένη ομάδα του πληθυσμού στο Ανταναναρίβο. Έχει ιδρύσει διάφορες οργανώσεις και έχει διασώσει χιλιάδες παιδιά από τις χωματερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου