Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ένας Άγγελος που τον έλεγαν Μάρτιν

του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου


 
Η είδηση είναι σοκαριστική, αποτρόπαια και απίστευτη. Βόμβες στον μαραθώνιο της Βοστόνης με τρία θύματα και εκατοντάδες τραυματίες, μεταξύ τους και ένα οκτάχρονο παιδί που άφησε την τελευταία του πνοή στην παγωμένη άσφαλτο της μεγάλης λεωφόρου λίγο πριν δει τον πατέρα του να τερματίζει. Ο Μάρτιν μαζί με την μαμά του και την αδερφή του, περίμεναν στον τερματισμό την ώρα που ο χρόνος σταμάτησε και όλα πάγωσαν. Και μετά αίμα πόνος και δάκρυα.
Η ζωή για το 8χρονο αγγελούδι τερμάτισε εκεί στην άσφαλτο με τον πατέρα του να μην φαντάζεται ότι στο σημείο του τερματισμού θα περίμενε μόνο ο θάνατος και ο πόνος. Ο Μάρτιν έπεφτε νεκρός και η αδερφούλα του αλλά και η μητέρα του θα τραυματίζονταν σοβαρά. Ένα παιδί που δεν πρόλαβε να παίξει που δεν καλό σχημάτισε τα όνειρα του, που μέσα από την παιδική απλότητα αγκάλιαζε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή την τραγωδία αλλά και κάθε φορά που η ανθρωπιά μας από τέτοια η παρόμοια περιστατικά βουλιάζει. Πώς να τα χωνέψεις όλα αυτά; πώς να μείνεις απαθείς; τι μπορείς να κάνεις;  Αβάσταχτα ερωτήματα με δύσκολές απαντήσεις. Το σίγουρό είναι ένα, δεν πρέπει και τώρα να κρύψεις το κεφάλι σου στην άμμο. Δεν ξέρω ποιο ανόητο μυαλό και για ποιόν λόγο σκέφτηκε να βάλει βόμβες σε μια μαζική αθλητική εκδήλωση. Εκείνο όμως που θέλει να πετύχει δεν πρέπει να του το επιτρέψουμε. Να κλειστούν οι άνθρωποι στα σπίτι τους, στην μοναξιά τους, στην μουγκαμάρα τους; Όχι.


 Στην μνήμη αυτού του μικρού παιδιού ( αλλά και στην μνήμη όλων των θυμάτων) πρέπει να βγούμε στους δρόμους, να σπάσουμε τα δεσμά και την σιωπή μας και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Βγες στον δρόμο και τσάκισε όπου βρεις την αδικία. Στην αρχή θα σε κοροϊδεύσουν ,μετά θα σε κατηγορήσουν, μετά θα σε πολεμήσουν και μετά θα νικήσεις. Η ζωή δεν μπορεί πάντα να σε περιμένει και δεν κερδίζετε στον καναπέ. Κερδίζετε μόνο όταν ανατρέπετε. Μην ανέχεσαι άλλο να σου φωνάζουν σώπα… Το χρωστάμε στον Μάρτιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου