Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΓΡΙΦΟΣ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

1Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Μεγάλη Δευτέρα ο Χριστός με τη μαχαίρα” λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά το ερώτημα είναι για ποιόν προορίζεται η...μαχαίρα όσον αφορά τουλάχιστον τα οικονομικά δεδομένα της Εκκλησίας μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να αυξήσει τη συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που αναμένεται να γίνει πράξη την προσεχή Δευτέρα, πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδος!
Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας σε μια μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση αποφάσισε την αύξηση του στόχου από 10% σε 12% λόγω της σημαντικής συμμετοχής υποψήφιων ιδιωτών επενδυτών χθες το απόγευμα
Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ανεβάζοντας πλέον το στόχο συμμετοχής των ιδιωτών στο 1δις 171εκ ευρώ από 975εκ ευρώ που ήταν ο αρχικός.

Άλυτος γρίφος πλέον παραμένει το τι θα πράξει η Εκκλησία τώρα που ο πήχυς ανεβαίνει. Υπάρχει βέβαια η εδώ και κάποιες μέρες κατατεθειμένη πρόταση του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου  περί συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και μάλιστα για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που θα προκύψουν από την επικείμενη αύξηση, πλην όμως ένα πέπλο αβεβαιότητας σκεπάζει τα πάντα.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση του Μητροπολίτου Σύρου  η Εκκλησία της Ελλάδος μετατρέπεται αυτομάτως σε βασικό “παίκτη” στην χρηματοοικονομική σκακιέρα αφού μια τέτοια κίνηση θα την καθιστούσε το μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας.

Οικονομικοί αναλυτές πάντως υποστηρίζουν πως με τη χθεσινή του κίνηση του Δ.Σ. της Εθνικής εμμέσως μάλλον...εξυπηρέτησε την Εκκλησία αφού με τα νέα δεδομένα δίνεται η δυνατότητα κατανομής σε περισσότερους ιδιώτες μετόχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου