Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 40 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

1Ο νέος Πάπας φέρνει νέα ήθη στο Βατικανό. Με την απλότητά του, και την αμεσότητα του λόγου του, φαίνεται να έχει κερδίσει τους καθολικούς. Ακόμη και άνθρωποι, που είχαν απομακρυνθεί από την εκκλησία, επιστρέφουν κοντά της.

Σιγά σιγά αναλαμβάνει τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Από την ημέρα της εκλογής του, έχει κάνει αρκετά βήματα, αλλά δείχνει να μη βιάζεται.

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι αδαής… ότι δε γνώριζε τι συνέβαινε στο Βατικανό… Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Μπορεί να ζούσε στην άλλη άκρη του κόσμου, είχε όμως δυο ανθρώπους, πολύ κοντά στον Πάπα και τον ενημέρωναν για όλες τις εξελίξεις.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν είχε ποτέ του προσωπική γραμματέα και προς το παρόν φαίνεται να προτιμά το οικοτροφείο της Αγίας Μάρθας από τα παπικά διαμερίσματα.

Όταν τον ξενάγησαν για πρώτη φορά στα παπικά διαμερίσματα, έμεινε έκθαμβος, εξέφρασε όμως μια απορία που εξέπληξε όσους τον συνόδευαν : «Είναι πολύ όμορφα. Τι θα κάνω όμως ολομόναχος εδώ μέσα;» Όταν του απάντησαν ότι δε θα είναι μόνος του, αλλά θα έχει στο πλευρό του έναν προσωπικό γραμματέα καθώς και κάποιες μοναχές να τον βοηθούν, χαμογέλασε και απάντησε:

«Πίσω από τις καλόγριες κρύβεται πάντα ένας παπάς. Και πίσω από τον παπά κρύβεται πάντα ένας επίσκοπος...».

Όπως όλα δείχνουν , ο Πάπας μπορεί να είναι χαμογελαστός και προσηνής, δεν χαρίζει, όμως, εύκολα την εμπιστοσύνη του.

Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής : 

Μέχρι στιγμής, ο Πάπας Φραγκίσμος, έχει συστήσει μια επιτροπή 8 καρδιναλίων απ’όλο τον κόσμο, οι οποίοι τον συμβουλεύουν ως προς την αναμόρφωση της Ρωμαϊκής Κουριας.

Η αναμόρφωση θα γίνει αλλά θα πάρει αρκετό χρόνο. Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του Οκτωβρίου. Αυτή, όπως και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, έτυχαν θερμής υποδοχής, από καθολικούς και όχι μόνο…

- Αφαίρεσε το ετήσιο μπόνους των 25 ευρώ που δίνεται συνήθως στα καρδινάλιους που είναι επιφορτισμένοι με την επίβλεψη της τράπεζας του Βατικανού. Μέχρι στιγμής, ο Πάπας δεν έχει απαντήσει οριστικά για το αν η τράπεζα θα μεταρρυθμιστεί, θα κλείσει ή θα περάσει σε άλλα χέρια.

Τα μπόνους που παίρνουν οι εργαζόμενοι του Βατικανού όταν εκλέγεται νέος Πάπας αυτή τη φορά δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κίνηση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

- Ο Πάπας Φραγκίσκος, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για το Δόγμα, Gerhard Müller και αποφάσισε ότι η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης στην Εκκλησία θα συνεχιστεί με την ίδια αυστηρότητα.

- Δέχτηκε την πρόωρη παραίτηση του επισκόπου της Νοτίου Αφρικής - όπως είχε κάνει άλλωστε και ο Πάπας Βενέδικτος XVI σε περισσότερες από 80 περιπτώσεις - βάσει της παραγράφου 2 του κανόνα 401 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου. Η παράγραφος αυτή αναφέρεται συχνά, όταν προκύπτουν προβλήματα.

Ο νέος Πάπας προχώρησε και στην επιλογή δυο νέων επισκόπων από την Αμερική.

Ο Μάικλ Τζάκελς από την Γουιτσιτά διορίστηκε επίσκοπος Dubuque και ο John Folda, Επίσκοπος Fargo. Ο τελευταίος αντικατέστησε τον Samuel Aquila ο οποίος με τη σειρά μεταφέρεται στο Ντένβερ.

Μέχρι στιγμής, ο Πάπας προβάλλει ένα νηφάλιο προφίλ. Είναι σιωπηλός αλλά αποφασιστικός. Επιθυμεί μια πιο νηφάλια εκκλησία που δέχεται την κριτική και μοιάζει, προς το παρόν, να ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του.
 
dogma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου