Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ: Ο άνθρωπος που θα ξαναζωντανέψει τη Χάλκη




Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας
Με όνομα που από μόνο του δημιουργεί προσδοκίες, ο Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης, Μητροπολίτης Προύσης, είναι ο άνθρωπος επί των ημερών του οποίου – αν φυσικά η Τουρκία τηρήσει την υπόσχεσή της – η «σιωπηλή» Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει ξανά τις πύλες της για να μοιράσει φως, γράμματα και πολιτισμό.
Ο σημερινός Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Χάλκης, και Σχολάρχης της ομώνυμης σχολής δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στον ορθόδοξο κόσμο.

Στα 46 του χρόνια σήμερα, έχει να επιδείξει ιδιαίτερα σημαντικό και ενδιαφέρον ακαδημαϊκό έργο, με περγαμηνές από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το πρώτο του πτυχίο ήταν στη Θεολογία το 1991 από το Α.Π.Θ στο οποίο από το 2009 είναι αναπληρωτής καθηγητής. Ενδιάμεσα ταξίδεψε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου της Βόννης, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον βυζαντινό πολιτισμό, για να συνεχίσει στην ονομαστή Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ στον Λίβανο.

Το 2001 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου κατέθεσε τη διδακτορική διατριβή του, που έλαβε «Άριστα», για να συνεχίσει το 2004 στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης όπου εργάσθηκε ως επισκέπτης καθηγητής.

Κι όλα αυτά όντας ταυτόχρονα Υπογραμματέας (1995-2005) και εν συνεχεία Αρχιγραμματέας (2005 – 2011) της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μιλά: Ελληνικά, Τούρκικα, Γαλλικά, Αραβικά και Γερμανικά.

Στους εκκλησιαστικούς κύκλους ο Ελπιδοφόρος είναι ένας άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης του Πατριάρχη. Κάποιοι θέλουν το όνομα του να επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Βαρθολομαίο συμβολικά.

Άλλοι, προχωρούν παραπέρα λέγοντας πως ο Πατριάρχης είδε σ’ αυτόν, τον άνθρωπο που θα ήθελε να τον διαδεχθεί. «Αστικοί μύθοι και υπερβολές» απαντούν οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά.

Κοσμοπολίτης, επικοινωνιακός, λάτρης των κοινωνικών δικτύων με 5.000 «φίλους» στο Facebook και συνεχή επικοινωνία με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, αποφεύγει τη δημοσιότητα κρατώντας από αυτήν και… τα φώτα της, την ιδανική απόσταση ώστε να μην «καεί».

Κάποιοι πιστεύουν πως ο Ελπιδοφόρος είναι ο πρώτος της νέας γενιάς των Φαναριωτών που, συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά της «σχολής» με την εξωστρέφεια και την επικοινωνία, κάτι για το οποίο η αλήθεια είναι πως η Μητέρα Εκκλησία δεν φημίζεται.

Σε κάθε περίπτωση η επαναλειτουργία της Χάλκης, δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση για το Πατριαρχείο. Αντίθετα είναι ένα σημαντικό ραντεβού της Ιστορίας με το μέλλον και ο Πατριάρχης ανέθεσε την ευθύνη αυτή στον Μητροπολίτη Προύσης… Ελπιδοφόρο.



WWW.DOGMA.GR Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο

Μετά από κουρά μοναχού

WWW.DOGMA.GR Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο

Ως Ιεροδιάκονος δίπλα στον Πατριάρχη

WWW.DOGMA.GR Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο

Ιερέας στην Κωνσταντινούπολη

WWW.DOGMA.GR Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο

Λαμβάνοντας την ράβδο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

WWW.DOGMA.GR Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο

Χοροστασία στο Άγιον Όρος

WWW.DOGMA.GR Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο

Με τον Σάκη Ρουβά όταν επισκέφθηκε το Φανάρι για να λάβει την Ευχή του Πατριάρχη
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες προέρχονται από την προσωπική ιστοσελίδα του Μητροπολίτη Προύσης στο FB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου