Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

1του Νικου Χ. Ρουσανογλου

«Θύμα» της κρίσης της αγοράς ακινήτων έχει πέσει και η Εκκλησία της Ελλάδος, δεκάδες ακίνητα της οποίας παραμένουν επί μήνες ξενοίκιαστα. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα, αφενός μεν την απώλεια σημαντικών εσόδων για την Εκκλησία, αφετέρου δε ελλοχεύει ο κίνδυνος της περαιτέρω οικονομικής ζημίας, καθώς αν βρεθούν σύντομα ενοικιαστές, θα πρέπει να καταβληθεί ένα σεβαστό ποσό για την πληρωμή του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Τους τελευταίους μήνες, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), αρμοδιότητα της οποίας είναι η διεξαγωγή των σχετικών δημόσιων διαγωνισμών ενοικίασης των ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, διαπιστώνει ότι όλο και περισσότερα ακίνητα δεν βρίσκουν ενδιαφερομένους. Σημειώνεται ότι τα 800 ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος είναι κυρίως διαμερίσματα, οικόπεδα και κτίρια γραφείων και βρίσκονται ως επί το πλείστον στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά, βέβαια, η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία είναι πολλαπλάσια, ωστόσο τα εν λόγω ακίνητα είναι ιδιοκτησία των κατά τόπους Ιερών Μονών, Ενοριών και Μητροπόλεων, που έχουν και την ευθύνη της διαχείρισής τους.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στις τιμές που ζητεί η ΕΚΥΟ, όσο στο γεγονός ότι αρκετά από τα ακίνητα που δημοπρατούνται δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος αριθμός από τα ξενοίκιαστα ακίνητα είναι μικρά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Πρόκειται ουσιαστικά για διαμερίσματα με χρήση γραφείου, τα οποία κυμαίνονται σε επιφάνεια από 17,5 τ.μ. έως 220 τ.μ. Αντίστοιχα, πολλά ακίνητα που είναι σήμερα κενά είναι παλιά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης και μεζονέτες ή μεγάλης επιφάνειας διαμερίσματα σε Βουλιαγμένη και Κηφισιά. Τα εν λόγω ακίνητα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που, υπό τις παρούσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, είναι και τα πιο δύσκολα για να βρουν ενοικιαστές, λόγω του υψηλού κόστους.

Για παράδειγμα, μεζονέτα 169 τ.μ. στη συμβολή των οδών Διός και Ηρας στη Βουλιαγμένη αναζητεί ενοικιαστή αντί ποσού 1.250 ευρώ μηνιαίως, ποσό, που σήμερα ελάχιστοι είναι σε θέση να διαθέσουν, παρότι το ύψος του ενοικίου είναι σαφώς χαμηλότερο από το πρόσφατο παρελθόν. Η αντικειμενική αυτή δυσκολία πλήττει τα έσοδα της ΕΚΥΟ, τα οποία το 2008, πριν δηλαδή από την οικονομική κρίση, είχαν διαμορφωθεί σε 20 εκατ. ευρώ και σε μεγάλο βαθμό ήταν προϊόν της δραστηριότητας εκμετάλλευσης/εκμίσθωσης των ακινήτων αυτών. Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι να προκύπτει και δυσκολία της Εκκλησίας στην εκτέλεση του κοινωφελούς της έργου, την ώρα που οι ανάγκες, ιδίως σε συσσίτια, είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.

Μεγάλος ανταγωνισμός
Πέραν των χαρακτηριστικών που συγκεντρώνουν τα ακίνητα της ΕΚΥΟ, ένας άλλος λόγος που δυσχεραίνει τη διαδικασία εύρεσης ενοικιαστών είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, σήμερα, υπολογίζεται ότι από το σύνολο των διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών, τουλάχιστον το 20% είναι κενές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά ελεύθερα διαμερίσματα στην αγορά, οι ιδιοκτήτες των οποίων υιοθετούν εξίσου ανταγωνιστικές πολιτικές τιμών, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν μισθωτές.

Με βάση πρόσφατη έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Hellas, οι ενδιαφερόμενοι για ενοικίαση διαμερισμάτων δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν περισσότερα από 500 ευρώ και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ο στόχος τους είναι ακόμα πιο χαμηλός. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα ενοίκια κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 14-15% κατά μέσο όρο πανελλαδικά, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στην Αττική, ο μέσος όρος ενοικίων διαμορφώνεται κατά μέσο από περίπου 5 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, έως λίγο πάνω από 7 ευρώ/τ.μ. Τα φθηνότερα ενοίκια βρίσκονται στα Καμίνια, τη Νεάπολη και τα Εξάρχεια με 3 ευρώ/τ.μ., ενώ τα πιο ακριβά είναι εκείνα της Εκάλης και του Παλαιού Ψυχικού με 11 ευρώ/τ.μ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου