Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

"ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ"

15Του Βασίλη ΣπυρόπουλουΑπό το ένθετο της εφημερίδας «δημοκρατία» για την Ορθοδοξία

Ο Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος μιλάει για την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο και τη φτωχή μητρόπολή του.

Η οικονομική κρίση έφερε στα πρόθυρα της απόγνωσης τον Νότο της Ευρώπης. Στο δυτικότερο κομμάτι του βρίσκεται η Ιβηρική Χερσόνησος, η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια είναι στη δίνη του κυκλώνα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας κάνουν λόγο για 26% ανεργία, που αντιστοιχεί σε 6.000.000 ανθρώπους χωρίς εργασία!

Η Ισπανία είναι μία χώρα καθολικών, στην οποία όμως ζουν και εργάζονται και αρκετοί ορθόδοξοι. «Οι περισσότεροι ορθόδοξοι κατάγονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ήλθαν στην Ισπανία ως οικονομικοί μετανάστες, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για να δουλέψουν στον τομέα της οικοδομής, ο οποίος ήταν τότε (προτού ξεκινήσει η κρίση), το 2009, σε άνθηση» μας λέει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος.

Η κρίση έφερε τα πάνω κάτω. «Φανταστείτε ότι το μεροκάματο μέχρι το 2009 έφθανε τα 200 ευρώ, τώρα δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ» τονίζει ο κ. Πολύκαρπος, ο οποίος βρίσκεται στο πηδάλιο της Μητρόπολης Ισπανίας και Πορτογαλίας από το 2007. Η οικοδομική έξαρση συμπαρέσυρε κι άλλους τομείς της ισπανικής οικονομίας και η ευημερία ήταν έκδηλη. «Ο κόσμος ανοίχτηκε, αγόρασε σπίτια και αυτοκίνητα και τώρα πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά και τα σπίτια τους» σημειώνει ο σεβασμιότατος, ο οποίος στερήθηκε της διακονίας τριών Ουκρανών κληρικών που αναγκάστηκαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Περίπου 3.500 ορθόδοξοι ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου υπάρχουν τέσσερις ελληνικές ενορίες, στη Μαδρίτη, στη Βαρκελόνη, στη Βαλένθια και τη Λισαβόνα. Η έδρα της Μητρόπολης Ισπανίας και Πορτογαλίας είναι στη Μαδρίτη, στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Ανδρέα και Δημητρίου.

Αναμφισβήτητα η κρίση έχει χτυπήσει και την Εκκλησία. «Το κύριο έσοδο της μητρόπολης είναι το χρηματικό επίδομα που λαμβάνουμε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Το 2012 δεν λάβαμε επίδομα, τα μόνα έσοδα προήλθαν από τον καθεδρικό ναό της Μαδρίτης και από κάποιες έκτακτες δωρεές» αναφέρει ο κ. Πολύκαρπος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι κληρικοί εργάζονται κυρίως στην οικοδομή και τη γεωργία για να τα βγάλουν πέρα, αφιερώνοντας το Σαββατοκύριακό τους στις ποιμαντικές ανάγκες της ενορίας τους.

«Επιβιώνουμε κάνοντας φρικτές οικονομίες» μας εκμυστηρεύεται, ενώ δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι η μητρόπολη δεν έχει ακίνητη περιουσία για να αξιοποιήσει. Ο μεγαλύτερος βραχνάς είναι το ενοίκιο της οικίας του, στην οποία έμενε και ο προκάτοχός του. Είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς στην Ισπανία οι τιμές των ακινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί, προκαλώντας «φούσκα» ακινήτων.

Παρ’ όλα αυτά, δεν απελπίζεται. «Εχει ο Θεός, δεν θα μας αφήσει να πεινάσουμε» λέει χαρακτηριστικά. «Η οικονομική κρίση είναι θυγατέρα της πνευματικής και ηθικής κρίσης, έχουμε αποστατήσει από τον Θεό, γι’ αυτό και δοκιμαζόμεθα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου