Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Οι σταθμοί της παπωσύνης του Βενέδικτου 16ου


Στη παπική κατοικία του Castel Gandolfo θα αποσυρθεί ο Βενέδικτος 16οςμετά την παραίτησή του από το Παπικό αξίωμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βατικανού καρδινάλιος Federico Lombardi.
Όπως αναφέρει το Βατικανό, η οικοθελής παραίτηση του Πάπα είναι σύμφωνη με τον Κανόνα 332 παρ. 2 του Κώδικα Κανονικού Δικαίου. Ο Βενέδικτος16ος δεν θα λάβει μέρος στο κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, ενώ αμέσως μετά την παραίτησή του θα αποσυρθεί στην παπική κατοικία στο Castel Gandolfo.
Αφότου ολοκληρωθούν οι ανακαινιστικές εργασίες στο γυναικείο ησυχαστήριο εντός των τειχών του Βατικανού, ο Βενέδικτος 16ος θα αποσυρθεί εκεί «για μια περίοδο προσευχής και ενδοσκόπησης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Federico Lombardi.
Οι σταθμοί της παπωσύνης του Βενέδικτου 16ου
Ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ επικεφαλής της Συνόδου για την ορθότητα της πίστης εξελέγη διάδοχος του θανόντος Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στις 19Απριλίου του 2005.

  • Στις 24 Απριλίου του ίδιου έτους προεξήρχε της λειτουργίας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την ανάρρησή του στον Παπικό θρόνο, ενδύθηκε το μανδύα και φόρεσε το δαχτυλίδι του αλιέα, διάσημα του Παπικού αξιώματος.
  • Στις 7 Μαΐου του 2005 ανήλθε στο θρόνο του καθεδρικού ναού της Ρώμης, στην αρχιβασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού. Κατά τη διάρκεια της παπωσύνης του πραγματοποίησε 24 ταξίδια σε όλο τον κόσμο.
  • Το πρώτο ήταν στην Κολωνία της Γερμανίας με αφορμή την 20η ημέρα της Νεολαίας τον Αύγουστο του 2005. Το πιο πρόσφατο ταξίδι του ήταν στο Λίβανο το Σεπτέμβριο του 2012.
  • Επισκέφθηκε χώρες στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή τις ΗΠΑ, ενώ έγινε δεκτός και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στην Ιταλία πραγματοποίησε 30ποιμαντικές επισκέψεις.
  • Στις 30 Νοεμβρίου του 2006, ημέρα μνήμης του πρωτόκλητου των Αποστόλων Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, επισκέφθηκε την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμπροσευχήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η πρώτη του εγκύκλιος “Deus Caritas Est” εκδόθηκε στις ανήμερα των Χριστουγέννων του 2005, η δεύτερη “Spe Salvi” στις 2 Νοεμβρίου 2007 και η 3η “Caritas in Veritate” στις 29 Ιουνίου2009.
Κατά τη διάρκεια της παποσύνης του ο Βενέδικτος 16οςολοκλήρωσε τη συγγραφή της τριλογίας του για τη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού με τίτλο « Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» το Νοέμβριο του 2012. Ο δεύτερος τόμος συγγράφηκε μετά την ανάρρησή του στον Παπικό θρόνο και εκδόθηκε το 2007.

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου