Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Πορφύρας, η ομάδα του Ποιητή…





 Ο Αθλητικός Όμιλος Πορφύρας,  ιδρύθηκε το 1957 στην περιοχή της Φρεαττύδας ως αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο από μία συνοικιακή παρέα. Ως επωνυμία επιλέχθηκε το όνομα ενός ποιητή που μεγάλωσε και έζησε στην περιοχή, του Λάμπρου Πορφύρα (1879-1932). Ο ποιητής αγάπησε βαθιά την Φρεαττύδα και σε κάθε ευκαιρία εξυμνούσε την ομορφιά της περιοχής. Στην πλατεία της Φρεαττύδας σε ένδειξη ανταμοιβής για την πολιτιστική προσφορά του ποιητή υπάρχει η προτομή του ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης. Πρωτεργάτης της προσπάθειας ίδρυσης του σωματείου, υπήρξε ο Γεράσιμος Βουλάς, επί σειρά ετών Πρόεδρος του συλλόγου στη μετέπειτα πορεία του. Αξιόλογη ήταν  η δράση του αείμνηστου Ανδρέα Πολίτη τα μετέπειτα χρόνια, του Μηνά Κωνσταντόπουλου αλλά και άλλων σπουδαίων παραγόντων. Στις 10 Φεβρουαρίου 1958, με την απόφαση Νο 380/10.2.1958 του Πρωτοδικείου Πειραιά εγκρίθηκε η ίδρυση του Α.Ο.Φ. Πορφύρας με αντικείμενο το ποδόσφαιρο. Στις 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε Συνέλευση από τη Διοικούσα Επιτροπή με θέμα την ίδρυση του Ομίλου. Στις 17 Αυγούστου έλαβε χώρα η Πρώτη Γενική Συνέλευση. Τα πρώτα γραφεία του Πορφύρα στεγάστηκαν σε οίκημα που παραχώρησε ο φίλαθλος Προκόπης  Πανταλέων στην Ακτή Θεμιστοκλέους 38. Στα τέλη της δεκαετίες του 1970 η ομάδα ανέβηκε δύο κατηγορίες στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιώς. Το 1980 το ποδοσφαιρικό τμήμα συμπληρώθηκε με Τμήμα Εφήβων και Παιδική Ακαδημία. Το 1981 ο Πορφύρας επιλέγεται ως αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδος, για φιλικό αγώνα προετοιμασίας για την αναμέτρηση της τελευταίας με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας στα πλαίσια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982. Το 1982 η ομάδα ανεβαίνει στην Α' Κατηγορία Πειραιώς. Την αγωνιστική περίοδο 2000-01 ο σύλλογος επέστρεψε στη Β' Κατηγορία Πειραιά.


Η φωτογραφία είναι στης αρχές της δεκαετίας του 1980 στην οποία διακρίνουμε μεταξύ άλλων, τον εξαιρετικό ποδοσφαιριστή και σήμερα σπουδαίο καλλιτέχνη Μανόλη (Λάκη) Γεραπετρίτη, τον σπουδαίο επιστήμονα Στέλιο Ρέστο, ο οποίος διετέλεσε αργότερα προπονητής και αν δεν κάνω λάθος και ένα διάστημα πρόεδρος του συλλόγου, ο Γιάννης Καλαρίτης, επίσης αργότερα προπονητής της ομάδας και ο μεγάλος Γιάννης Γκαρώνης ( αρχηγός της ομάδας στην φωτογραφία), ο οποίος έπαιξε και επαγγελματικά μπάσκετ στον Ολυμπιακό για περίπου πέντε χρόνια, καταφέρνοντας μάλιστα να κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα Ελλάδος (1976 και 1978) και 3 Κύπελλα Ελλάδος (1976, 1977 και 1978).

Η μεγάλη φυσιογνωμία και το έργο του ποιητή άφησε τα ίχνη της στους αθλητές του Πορφύρα που διακρίθηκαν για το ήθος τους αλλά και την επιστημονική τους κατάρτιση σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής κάτι για το οποίο θα αναφερθούμε στο μέλλον.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου