Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ε.Τ.Ε. και Γ. Στουρνάρας: ''Μη εφικτή η πρόταση Σύρου''


syroy12
Tου Γιάννη Αργυρίου
Δεν προβλέπεται η εισφορά ακίνητης περιουσίας με αντάλλαγμα την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών επισημαίνουν ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, σε απάντηση της πρότασης που είχε κάνει πρόσφατα ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.
Ο Μητροπολίτης Σύρου -με επιστολή που είχε φέρει στη δημοσιότητα η Romfea.gr- είχε προτείνει να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας με την εισφορά των ακινήτων της Εκκλησίας και έτσι η Εκκλησία της Ελλάδος να καταστεί ο μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Απάντηση για το θέμα έδωσε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με έγγραφό της προς τη Βουλή αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.
Η απάντηση κινείται στο ίδιο πνεύμα: 


"Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θέτει περιορισμούς ως προς το υλοποιήσιμο της πρότασης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου" και ότι "με τη διαδικασία που έχει καθοριστεί από τον Ν. 3864/2010 για τη χορήγηση κεφαλαιακής ενίσχυσης προς τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν γίνεται πρόβλεψη συμμετοχής με εισφορά ακινήτων περιουσιακών στοιχείων".
Η Εθνική Τράπεζα πάντως εκφράζει την "πεποίθησή της ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και την πολυμετοχικότητά της, προσηλωμένη στην εκπλήρωση του αναπτυξιακού εθνικού ρόλου που επί 172 χρόνια ακατάπαυστα υπηρετεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου