Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ο 29ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

altΗ Guardian δημοσιεύει το όνομα και την φωτογραφία ενός 29χρονου τεχνικού, Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενου στη CIA ως την πηγή για τις διαρροές, σχετικά με τις υποκλοπές τηλεφώνων κα διαδικτυακών επαφών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, από την NSA! 
Μάλιστα πηγές από την εφημερίδα αναφέρουν ότι έχουν στην διάθεσή τους τις χώρες στις οποίες γίνονται οι περισσότερες υποκλοπές από την NSA και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις!
Άλλωστε και το σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του 2004-2008 (τουλάχιστον μέχρι τότε...) ήταν εμπλεκόμενα στελέχη της NSA που εργάζονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποίοι φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση
"Δεν έχω πρόθεση να κρυφτώ επειδή δεν έκανα τίποτα κακό", λέει σε δημοσίευμα στον Guardian ο 29χρονος βασικό στέλεχος για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων Prism της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA).


Ο Σνόουντεν είναι πρώην τεχνικός της CIA και νυν εργαζόμενος της Booz Allen Hamilton, εργολάβος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας.

Απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα της NSA τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως εργαζόμενος διαφόρων εργολάβων, όπως η Booz Allen και η Dell.

Έπειτα από αρκετές ημέρες συνεντεύξεων, ο Guardian, η εφημερίδα που έφερε στο φως το πρόγραμμα παρακολούθησης, αποκαλύπτει την ταυτότητα του Σνόουντεν με δική του επιθυμία.

"Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψω σπίτι μου" λέει ο 29χρονος, ο οποίος κρύβεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ.

Ο Σνόουντεν συνέλεξε τα απόρρητα δεδομένα ενώ εργαζόταν στα γραφεία της NSA στη Χαβάη, όπου κατοικούσε το τελευταίο διάστημα μαζί με τη σύντροφό του.

Αναφέρει ότι είχε "μια πολύ άνετη ζωή", με μισθό γύρω στα 200.000 δολάρια το χρόνο, σπίτι στη Χαβάη και μια σταθερή καριέρα.

Aλλά είχε τύψεις γιατί μερικές δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακoλουθούνται από την NSA.

"Είμαι διατεθειμένος να τα θυσιάσω όλα αυτά επειδή δεν μπορούσα να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου επιτρέποντας στην αμερικανική κυβέρνηση να καταστρέψει την ιδιωτικότητα, τη διαδικτυακή ελευθερία και τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο".

Ο πληροφοριοδότης δηλώνει ωστόσο ότι φοβάται για την αντίδραση των μυστικών υπηρεσιών και ελπίζει, χωρίς να είναι βέβαιος, ότι θα του δοθεί άσυλο σε κάποια χώρα που δεν φοβάται τις αμερικανικές αντιδράσεις, πιθανώς στην Ισλανδία.

Οι αποκαλύψεις έριξαν φως σε δύο διαδοχικά μυστικά προγράμματα του Οργανισμού Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Το ένα αφορά τη συγκέντρωση από το 2006 στοιχείων των τηλεφωνικών κλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εταιρεία Verizon, και πιθανώς και άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, και το άλλο με την ονομασία PRISM, έχει ως στόχο να παρεμποδίσει τις επικοινωνίες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω διαδικτύου σε εννέα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Hi5, το Yahoo! κλπ

Το πρόγραμμα PRISM υποτίθεται ότι είναι «νόμιμο» και είχε συζητηθεί στο Κογκρέσο όπου και πρόσφατα έλαβε εκ νέου άδεια.

Κατά την NSA το PRISM δεν ήταν ένα μυστικό πρόγραμμα, αλλά «ένα εσωτερικό σύστημα πληροφορικής, το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση» και επιτρέπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το νόμο περί Εποπτείας Πληροφοριών, ενώ σύμφωνα πάντα με τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, «ήταν ευρέως γνωστό και είχε συζητηθεί δημοσίως από την στιγμή της εφαρμογής του το 2008».

Το πρόγραμμα PRISM υποτίθεται ότι δεν αφορά πολίτες των ΗΠΑ ή κάποιους που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλους τους άλλους εκτός ΗΠΑ. Προφανώς αυτό είναι που αφορά και την Ελλάδα.

Οι υποκλοπές στην Ελλάδα από την NSA, όπως είχαν αποκαλύψει στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με κοινή συνέντευξή Τύπου που έδωσαν οι τότε υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα γίνονταν μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία Vodafone και με τη χρήση 16 καρτοκινητών «σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

  Agioritikovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου