Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Εφημερίδα Πρωτοπόροι….Χριστούγεννα 1982…



Τον Ιανουάριο του 1982 βγαίνει στην κυκλοφορία το 38 τεύχος της εφημερίδας Πρωτοπόροι με 18 σελίδες. Στην Πρώτη σελίδα, ένα περιστέρι μας δίνει το μήνυμα της ειρήνης για όλο τον κόσμο και μας προτρέπει: « Περιστέρι πέτα πάρε της ελιάς το κλωνάρι, θυμήσου την κιβωτό μας και… πέτα. Μην ξεχάσεις να ΄ρθεις. Φέρε τη λάμψη, εκείνο το φώς, που Συ ξέρεις. Περιστέρι πέτα. Φτάσε στην ψηλή κορφή κάτι από αυτή να μας φέρεις να ανοίξει η ελπίδα να χουμε λόγους να ζούμε. Πέτα… » 




Στη δεύτερη σελίδα έχουμε ένα κείμενο με τίτλο: « Τα δύο συνθήματα ». Ένας νεαρός κάθε μέρα βλέπει στην κολόνα κοντά στο σπίτι του ένα σύνθημα που έλεγε πως ο Χριστός ζει. Αποφάσισε ένα πρωί να σβήσει από την κολόνα το σύνθημα αλλά στο τέλος το έγραψε και ο ίδιος. Και έτσι η κολόνα του είχε ο σύνθημα : Ο Χριστός ζει…δύο φορές… 




« Είμαστε μόνοι μας στο διάστημα;» είναι το άρθρο που φιλοξενείται στην τρίτη σελίδα και προσπαθεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα. Ο συντάκτης του άρθρου καταλήγει: « Η ζωή και η πορεία του ανθρώπου έχει ένα βαθύτερο σκοπό. Βαδίζει ο άνθρωπος και βρίσκεται, πρέπει να βρίσκεται κάτω από το φώς της αιωνιότητας. Και πληροφορείτε ότι είναι γι’ αυτόν προνόμιο θείο να ζει, να δρα, να δημιουργεί και να συνεχίζει τον δρόμο του, σε τούτον εδώ τον πλανήτη, που κλήθηκε από τον δημιουργό του να πορευθεί». 




Ένα άρθρο του Γιώργου Λυκουρόπουλου, μαθητή της Α΄ Λυκείου, διαβάζουμε στην σελίδα τέσσερα με τίτλο: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, και μας δείχνει ανάγλυφα την καθημερινότητα ενός δημοσίου υπαλλήλου. Στην ίδια σελίδα υπάρχει και ένα ποίημα του Κώστα Χατζηνικολή, μαθητή της Α΄ Λυκείου με τίτλο: αγάπη. « Μου ζήτησαν να τους πω τι θα πει ζωή. Μου ζητάνε να τους πω τι θα πει Αγάπη. θέλουν να μάθουν τι είναι η Αλήθεια. Και εγώ τους είπα ότι: Εσύ είσαι η Ζωή. Εσύ είσαι η Αλήθεια. Εσύ είσαι η ΑΓΑΠΗ. Και ήρθαν να τα βρουν σε εσένα. Μετά από αυτούς θα έρθουν και άλλοι». 




Στην πέμπτη  σελίδα ( τελειώνει στην σελίδα 13) διαβάζουμε ένα κείμενο του Παναγιώτη Χαρατζόπουλου με τίτλο: « Αναζητώντας την αρχή…». Το θέμα του κειμένου είναι η αρχή του κόσμου, της δημιουργίας. Ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος τελειώνει το άρθρο του λέγοντας: « Ο πιστός και ιδιαίτερα ο πιστός επιστήμονας δέχεται αντικειμενικά και απροκάλυπτα συμπεράσματα της επιστήμης, αλλά προχωρεί και πιο πέρα, αισθάνεται μέσα από αυτά την παρουσία του Δημιουργού Νου, που δημιούργησε και κατευθύνει το σύμπαν, τη ζωή, τον άνθρωπο και προνοεί για την εκπλήρωση της δημιουργίας τους».



Στη σελίδα έξι και στη σελίδα επτά, διαβάζουμε την ιστορία του μεγάλου ανθρωπιστή Αλβέρτου Σβάιτσερ, μια ιστορία που θα συνεχιστεί και στο επόμενο τεύχος, παρουσιάζοντας τις προσπάθειες του για έναν καλύτερο κόσμο στην Αφρικανική Ήπειρο.




Τα ποιήματα του Σπύρου Κουλούρη, Φώτα και Φώς, Διαπιστώσεις Α΄ και Β΄, διαβάζουμε στην όγδοη σελίδα. Στο ποίημα Διαπιστώσεις Α΄, στην τελευταία στροφή διαβάζουμε: « Φωνάζουμε τον άλλονε - συνάδελφο στη μηχανή – στις ουτοπίες φίλο-και σύντροφο στα ψέματα. Ντρεπόμαστε να πούμε: « τι κάνεις αδελφέ μου; ».



Στη σελίδα εννέα, διαβάζουμε μια επιστολή από έναν φίλο και αναγνώστη της εφημερίδας, του Πάνου Καρώνη, πτυχιούχου του πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών αλλά και την απάντηση του συνεργάτη της εφημερίδας Λάμπρου Γατσώρη.



« Ο γερό-ζητιάνος », ένα διήγημα του Γιώργου Κυριάκου, μαθητή της Γ΄ Λυκείου διαβάζουμε στην δέκατη σελίδα. Ένας άνθρωπός εγκαταλελειμμένος από όλους που αφήνει την τελευταία του πνοή στο παγκάκι της πλατείας με μόνη συντροφιά τον σκύλο του που έκλεγε σπαραχτικά για εκείνον…



Στη σελίδα έντεκα, διαβάζουμε άλλο ένα κείμενο του Γιώργου Λυκουρόπουλου με τίτλο:    « ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΖΕΙΝ». Το κείμενο γλαφυρά μας παρουσιάζει μια συνηθισμένη μέρα ενός μαθητή που αναγκάζεται να στριμωχθεί σε μια ουρά του ΙΚΑ για μία εξέταση…



Ο Γιώργος Ρέκας, μαθητής της Α΄ Λυκείου, γράφει ένα κείμενο στην σελίδα δώδεκα με τίτλο: «ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ». Διαβάζουμε για μια ανέμελη και δύσκολη εφηβεία πάνω σε μια μοτοσικλέτα….



Στη δέκατη Τρίτη σελίδα φιλοξενείτε η στήλη: διαβάσαμε στα γράμματα σας, με γράμματα που στέλνουν οι αναγνώστες της εφημερίδας. Στη σελίδα αυτή διαβάζουμε την επιστολή που έστειλε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος στο οποίο έλεγε μεταξύ άλλων: «…Με πολλή χαρά πήρα στα χέρια μου τους «Πρωτοπόρους» σας και διάβασα μερικές σελίδες του. Συγχαίρω όλους όσοι παίρνουν μέρος στη σύνταξη του, δίνοντας έτσι μια χριστιανική μαρτυρία Χριστού. Σας εύχομαι δύναμη Θεού και πλούσια καρποφορία στην προσπάθεια σας… Ο Θεός μαζί σας. Στην ίδια σελίδα έχουμε και τις επιστολές του Μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονος, του Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, μαθητή Γ΄ Γυμνασίου και του Γιάννη Κίντα, μαθητή Γ΄ Λυκείου.



Χαμογελάστε μαζί μας, είναι ο τίτλος της δέκατης τέταρτης σελίδας της εφημερίδας. Στη σελίδα αυτή διαβάζουμε ανέκδοτα για την ευχάριστη πλευρά της ζωής…γιατί σε μια εφημερίδα όλα χρειάζονται…



Στη σελίδα δέκα πέντε υπάρχουν τα «νέα μας». Από τα πιο σημαντικά μαθαίνουμε: ότι 31 παιδιά από την ενορία του Αγίου Βασιλείου συμμετείχαν στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως, τα παιδιά των κατηχητικών και τα στελέχη έβαψαν τους τοίχους του πνευματικού κέντρου, την Γ΄ γιορτή Νεολαίας του Αγίου Βασιλείου που έγινε από 1-3 Οκτωβρίου, μέσα σε ένα χαρούμενο τριήμερο το οποίο και περιελάμβανε:  την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου αγιασμός και τα εγκαίνια της «Εκθέσεως Νεανικών Δραστηριοτήτων», το Σάββατο 2 Οκτωβρίου με το πρωτάθλημα πιγκ-πογκ με συμμετοχή 70 νέων και τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ενοριών του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Δημητρίου Ταμπουριών και το απόγευμα τον αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων με συμμετοχή 150 νέων και παιδιών. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος έδωσε τους διορισμούς στα στελέχη του Νεανικού έργου της ενορίας και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την ορχήστρα της Φ.Ε.Δ.. Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στην Θεία Λειτουργία πήρε μέρος και μίλησε ο Διάκονος Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πλατεία του Ναού μας έγινε η μεγάλη μουσική συναυλία στην οποία πήραν μέρος το συγκρότημα του Γιάννη Φεργαδιώτη και η Νεανική Χορωδία της ενορίας μας υπό την διεύθυνση του Γιάννη Σίμου. Την γιορτή έκλεισε με την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος στο τέλος έδωσε τα μετάλλια στους νικητές του αγώνα δρόμου και του πρωταθλήματος πιγκ-πογκ.



Για να (ξε)κουράζεται το μυαλό, είναι ο τίτλος της δέκατης έκτης σελίδας της εφημερίδας. Στην σελίδα αυτή υπάρχουν σταυρόλεξα και σπαζοκεφαλιές για ένα μικρό διάλλειμα ευχάριστο από το διάβασμα και την καθημερινότητα.



Στη σελίδα δέκα επτά υπάρχουν, μικρά και χρήσιμα…Είναι σύντομα νέα που αφορούν την ενορία αλλά και τις δράσεις. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε: ότι την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 1983 στις 6 ώρα το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο θα κοπή η πίττα των νεανικών συντροφιών καθώς και τους αρραβώνες κάποιον φίλων: « Κάποιο φίλοι αρραβωνιάστηκαν. Στον Πρόδρομο Δασιγένη και την Φώφη Κονδύλη, το Γιώργο Γεωργακόπουλο και την Αθηνά Ιορδάνου, θερμά συγχαρητήρια, «η ώρα η καλή» και…στα δικά μας…»



Στην τελευταία σελίδα (18) διαβάζουμε ένα ποίημα με τίτλο: 1982 π.χ. του Ελ. Μάινα. Και σε αυτή την έκδοση η συντακτική επιτροπή αποτελούταν από τους: Μανώλη Βενετσιάνο, Γιάννη Ζαντιώτη, Λάμπρο Γατζώρη, Παναγιώτη Κοκκινίδη, Παναγιώτη Κολέντζο, Γιώργο Λυκουρόπουλο, Γιώργο Ρέκα και Μανώλη Στρογγύλη. Υπεύθυνος της εφημερίδας ήταν ο Νίκος Μαυρολέων.



Κώστας Ζουρδός
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου