Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Ελπίδες ανανέωσης στην Εκκλησία από τους σαραντάρηδες της ιεραρχίας

  Ελπίδες ανανέωσης στην Εκκλησία από τους σαραντάρηδες της ιεραρχίας
Του Μάνου Χαραλαμπάκη 
Με την εκλογή των τεσσάρων νέων μητροπολιτών στην έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας στις 25 Ιουνίου, ο μέσος όρος ηλικίας των ιεραρχών κατέβηκε κι άλλο: ο νέος μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων Τούμπας θα είναι ο βενιαμίν αφού είναι μόλις 39 ετών. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης είναι 46 χρόνων και ο Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος Ανθης είναι 50άρης.
Ο φρέσκος αέρας που φέρνουν στην Ιεραρχία οι καινούργιοι μητροπολίτες δεν εξαντλείται απλώς στο νεαρό της ηλικίας τους, τονίζουν εκκλησιαστικές πηγές. Η νέα γενιά της Εκκλησίας έχει καινούργιες ιδέες και προτάσεις. Αρκετοί από τους νέους ιεράρχες ήταν δραστήριοι σε κοινωνικά θέματα προτού γίνουν μητροπολίτες και φρόντιζαν να επικοινωνούν με τους νέους. Αλλωστε κάποιοι έχουν περάσει από τον χώρο της εκπαίδευσης και έχουν διδάξει. Επίσης, η κατάρτιση μεγάλης μερίδας εξ αυτών δεν περιορίζεται στο πτυχίο της Θεολογικής Σχολής που είναι το σύνηθες για τους μητροπολίτες. Ανάμεσά τους υπάρχουν μητροπολίτες με πτυχία Νομικής, Φιλολογίας, μάστερ και διδακτορικά στα αντικείμενα που σπούδασαν. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο της Ιεραρχίας τονίζουν πως αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να βοηθήσουν την Εκκλησία να ανοίξει κι άλλο τους ορίζοντές της και να την κάνουν λιγότερο συντηρητική.


Την τελευταία 5ετία η Εκκλησία εξέλεξε 12 νέους μητροπολίτες που ηλικιακά βρίσκονται μεταξύ 40 και 60 ετών. Οι ιεράρχες που βρίσκονται σ’ αυτό το ηλικιακό γκρουπ είναι 26 σε σύνολο 82 μητροπόλεων. Αποτελούν δηλαδή περίπου το 1/3 της Ιεραρχίας. Σημειώνεται ότι οι ανακατατάξεις στην Ιεραρχία οφείλονται σε θανάτους ιεραρχών, σε οικειοθελείς αποχωρήσεις, αλλά και στη νέα τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Ιερά Σύνοδος: κηρύσσει σε χηρεία μητροπόλεις όταν κρίνεται πως οι ιεράρχες δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ. Από τους πιο δραστήριους κληρικούς της Εκκλησίας θεωρείται ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος Ανθης. Εχει μάστερ Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πείρα σε θέματα Τύπου και δημοσίων σχέσεων αφού έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και από το 2008 ήταν γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως. Επίσης ως εφημέριος στον ναό της Αγίας Φιλοθέης – από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες για τέλεση γάμων – συνδιαλεγόταν συχνά με νέους. Γνώστης θεμάτων που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καθώς ήταν πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Μεταναστών, Προσφύγων και Παλιννοστούντων. Από το 2012 είχε αναλάβει διευθυντής στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων.
Τρεις από τους… πενηντάρηδες της Ιεραρχίας, ο 55χρονος μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός Καρπαθάκης, ο 51χρονος μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος Μισιακούλης και ο 57χρονος μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος – όλοι εξελέγησαν την τελευταία 5ετία –, διαθέτουν εκτός από πτυχίο Θεολογίας και πτυχίο Νομικής.
Γνώσεις για τα προβλήματα της μέσης εκπαίδευσης αλλά και επαφή με τη νεολαία έχει αποκτήσει ο 49χρονος μητροπολίτης Χίου Μάρκος Βασιλάκης που ανέλαβε τη Μητρόπολη το 2011. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής και της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και για μία πενταετία εργάστηκε ως καθηγητής Φιλολογίας στον Πειραιά.
Από τους πλέον καταρτισμένους ιεράρχες θεωρείται ο 50χρονος μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος που εξελέγη τον περασμένο Φεβρουάριο. Εχει πτυχία Θεολογίας και Φιλοσοφικής από το Αριστοτέλειο αλλά και διδακτορικό στη Φιλολογία. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά, ενώ έχει παρακολουθήσει σπουδές στη Γαλλία και την Ιταλία. Είναι τακτικός καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης από το 2012 και έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου στη Δημοκρατία του Κονγκό και στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου. Επίσης έχει γράψει έξι βιβλία και έχει διοργανώσει 30 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ο 46χρονος Μάξιμος Παπαγιάννης που αναλαμβάνει το τιμόνι της Μητρόπολης Ιωαννίνων διαθέτει μεταπτυχιακό στην Εκκλησιαστική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Μarc Bloch του Στρασβούργου.
Είχε αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση στη Γερμανία το διάστημα που ήταν κληρικός εκεί, συμμετέχοντας σε ειδικά προγράμματα για μετανάστες. Ηταν ανέκαθεν κοντά στους νέους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είχε σελίδα στο facebook και επικοινωνούσε και μ’ αυτόν τον τρόπο με τη νεολαία.

πηγη:agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου