Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Από τους 510.404 μακροχρόνια ανέργους μόνον 7.186 λαμβάνουν επίδομα.


 Από τους 510.404 μακροχρόνια ανέργους μόνον 7.186 λαμβάνουν επίδομα

 Ξεπερνά κάθε όριο η κοροϊδία που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία μόνον το 1,5 % επί του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
Αν δει κάποιος προσεκτικά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ γίνεται αντιληπτό ότι το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων χορηγήθηκε από τον ΟΑΕΔ, μόλις σε 6.691 δικαιούχους εντός του 2014. Αν σε αυτούς προστεθούν και άλλοι 1.125 μακροχρόνια άνεργοι που λαμβάνουν το ίδιο επίδομα, από το 2013, τότε ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ που βρίσκονται χωρίς δουλειά χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών και λαμβάνουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ανέρχεται στα 7.816 άτομα.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Όπως όμως σημειώνει και σε σχετικό ρεπορτάζ το dikaiologitika.gr σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού ο συνολικός αριθμός των μακροχρόνια ανέργων φτάνει τα 510.404 άτομα!

 
Αυτό σημαίνει ότι το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Αν μάλιστα υπολογιστεί ότι αρκετοί από εκείνους που ελάμβαναν το επίδομα το 2013, πληρούν τις προϋποθέσεις και συνεχίζουν να το λαμβάνουν και με τους όρους που ισχύουν το 2014, γίνεται αντιληπτό ότι το τελικό ποσοστό των δικαιούχων είναι ακόμα μικρότερο.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι με τους νέους όρους που θεσπίστηκαν για τη χορήγηση του πρόσθετου επιδόματος, θα μπορούσαν να το καρπωθούν έως 35.000 μακροχρόνια άνεργοι. Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατέβαζε τον πήχη των προσδοκιών στους 15.000 έως 25.000 ωφελούμενους το πολύ. Τελικά όμως η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη και έτσι το βοήθημα των 200 ευρώ το εισπράττουν λιγότεροι από 8.000 μακροχρόνια άνεργοι.
Γιατί οι περισσότεροι μένουν εκτός;
Τα κριτήρια επιλογής είναι εκείνα που βγάζουν εκτός, χιλιάδες πιθανούς δικαιούχους. Όπως έχουν εντοπίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη χρονικού ορίου 60 ημερών, μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση αυτού του πρόσθετου επιδόματος. Οι περισσότεροι άνεργοι, αγνοούν αυτή την τόσο καθοριστική λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα όταν υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, να έχει παρέλθει το όριο των 60 ημερών και να έχουν χάσει το επίδομα. Επισημαίνεται ότι πριν εφαρμοστούν οι αλλαγές στη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος, αρκούσε ο δικαιούχος να έχει κάρτα ανεργίας.
Επίσης, πρόσθετο πρόβλημα έχει δημιουργήσει η υποχρεωτική υποβολή της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου έτους, όταν δηλαδή ο νυν άνεργος εργαζόταν ακόμα. Συνήθως από τις φορολογικές δηλώσεις αυτές προκύπτουν εισοδήματα υψηλότερα των 12.000 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο για τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος, με αποτέλεσμα να το χάνουν αρκετοί δικαιούχοι.
Μπορεί λοιπόν φαινομενικά να τηρήθηκε η μνημονιακή υποχρέωση και το ηλικιακό όριο χορήγησης του επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους να επεκτάθηκε και να ισχύει τώρα πια για όσους είναι από 24 έως 65 ετών, ενώ έως πέρσι ίσχυε για την ηλικιακή κατηγορία 45-65 έτη, εντούτοις οι δικαιούχοι δεν αυξήθηκαν, όπως θα ήταν φυσικό επόμενο. Αιτία οι παραπάνω περιορισμοί που «πέταξαν εκτός» επιδόματος χιλιάδες δικαιούχους και έτσι είναι ελάχιστοι εκείνοι που το λαμβάνουν.
 
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου