Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Μαθαίνω…Παίζω…Ζωγραφίζω





Για πολλά χρόνια ο Νίκος ( Καλλίνικος ) Μαυρολέων υπήρξε κατηχητής στην ενορία του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς σε όλες τις κατηχητικές βαθμίδες, κυρίως όμως στα κατηχητικά τμήματα Αγοριών Δημοτικού. Εκατοντάδες παιδιά της ενορίας μας είχαν την τύχη να γαλουχηθούν από τον λόγο του, τη δράση του και την παρουσία του στα πρώτα χρόνια της ζωής τους συμβάλλοντας στην καλλιέργεια του χαρακτήρα τους.





Τα τελευταία χρόνια και λίγο πριν πάρει την απόφαση να ακολουθήσει την μοναχική οδό και την Ιεροσύνη στην μακρινή Κάρπαθο είχε δημιουργήσει έναν πρότυπο τρόπο διδασκαλίας για τα κατηχητικά σχολεία με τρείς θεματικούς άξονές. Στην αρχή υπήρξε η αφήγηση της ιστορίας μέσα από μια θεματολογία που πήγαζε από το ευαγγέλιο ή την ζωή των Αγίων , στην συνέχεια η θεατρική αποτύπωση της ιστορίας στην θεατρική σκηνή και τέλος ζωγραφίζοντας ένα περιστατικό του θέματος. Αυτός ο τριπλός άξονας διδασκαλίας είχε σαν αποτέλεσμα την γνώση και την βιωματική αφομοίωση της διδασκαλίας στα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από την αφήγηση, την θεατρική απόδοση και την ζωγραφική. Η μέθοδος αυτής της διδασκαλίας, ο Νίκος ( Καλλίνικος ) Μαυρολέων την είχε διδάξει και στους υποψήφιους κατηχητές σε ένα πρότυπο κατηχητικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στην ενορία του Αγίου Βασιλείου.


Είχα την τιμή την περίοδο αυτή να κάνω τα πρώτα κατηχητικά μου βήματα δίπλα του ως βοηθός κατηχητή και να γνωρίσω τις εκπληκτικές μεθόδους διδασκαλίας. Σε μια κατάμεστη αίθουσα από παιδία ζούσαμε μοναδικές στιγμές παιδικής χαράς και ανεμελιάς σε μια ζωή που έκανε τα πρώτα της βήματα και άνοιγε τα φτερά της για να κατακτήσει τα όνειρα της, με οδοδείκτες την αγάπη και τον σεβασμό.


Ακόμα και σήμερα ο Καλλίνικος Μαυρολέων συνεχίζει την κατηχητική του δραστηριότητα στην όμορφή Κάρπαθο διανύοντας την τέταρτη δεκαετία κατηχητικής προσφοράς. Πιστεύω πως είναι από τους μακροβιότερους κατηχητές στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν μικρή σημασία μπροστά στο μέγεθος της αγάπης του που όλοι γνωρίσαμε, ζήσαμε και ζούμε όλα αυτά τα χρόνια.



Κώστας Ζουρδός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου