Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Εφιάλτης στην Ευρώπη: 8η επίθεση τροχοφόρου κατά πλήθους σε ένα χρόνο


 

Ο τρόμος άρχισε στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια 

 

Το χτύπημα της Βαρκελώνης ήταν το 8ο με τροχοφόρο κατά πλήθους μέσα σε έναν χρόνο στην Ευρώπη. Μετά το μακελειό με τους 85 νεκρούς στη παραθαλάσσια λεωφόρο της Νίκαιας ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας (14 Ιουλίου 2016) με δράστη έναν Τυνήσιο οδηγό φορτηγού, ακολούθησαν 7 επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.
|Σε μια περίπτωση (στις 19 Ιουλίου φέτος στο Λονδίνο) ο δράστης δεν ήταν ισλαμιστής, αλλά ο 47χρονος Βρετανός ακροδεξιός Ντάρεν Οσμπορν, που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε μουσουλμάνους που έβγαιναν από τζαμί του Λονδίνου (1 νεκρός και 9 τραυματίες).
Οι υπόλοιπες επιθέσεις, όλες με αυτουργούς τρομοκράτες συμπαθούντες το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκαν κατά αντίστροφη χρονική σειρά, όπως τις  καταγράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»:- Στις 9 Αυγούστου στο Παρίσι. Ενας Αλγερινός τραυμάτισε με μια μαύρη BMW 6 στρατιώτες που περιπολούσαν σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

- Στις 3 Ιουνίου στο Μπόροου του Λονδίνου, με τρεις δράστες που επέβαιναν σε φορτηγάκι. Σκότωσαν 8 ανθρώπους και τραυμάτισαν 40, ενώ αργότερα γρονθοκόπησαν περαστικούς.

-Στις 7 Απριλίου σε εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης, με τέσσερις νεκρούς και 15 τραυματίες.

- Στις 22 Μαρτίου έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Ο δράστης Χαλίντ Μασούντ (βρετανικής υπηκοότητας) εγκατέλειψε το ΙΧ του και επιτέθηκε με μαχαίρι στους περαστικούς, σκοτώνοντας 4. Τον εξουδετέρωσαν με και τον σκότωσαν αστυνομικοί.

- Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με δράστη τον Τυνήσιο Ανίς Αμρί, που είχε εκτίσει 4ετή ποινή στις ιταλικές φυλακές. Με το βαν του σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε 48. Την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Βερολίνο και τη Νίκαια ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου