Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Η Παναγία…της Υεμένης


 Της Γιάννας Κούκα

Μόνο σε λίγες ώρες οι δωρεές από επιχειρηματίες, για την επισκευή της Παναγίας των Παρισίων, ξεπέρασαν τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Ν’ αφήσω εδώ κι ένα παιδί της Υεμένης. Θα μπορούσε να είναι ένα υπέροχο έργο τέχνης, όπως είναι όλα τα παιδιά, όπως αριστουργήματα είναι όλα τα παιδιά, αν ξόδευαν, όχι χρήματα αλλά λίγο από τον χρόνο τους να το δουν.
Παιδιά, η Παναγιά της Υεμένης.



Κάποιοι έχουν μπερδευτεί. Πραγματικά μπερδευτεί. Καταντάνε αγενείς μέσα στο μπέρδεμά τους. Δε μιλά κανένας για το σώσιμο του έργου τέχνης. Δεδομένο για μένα αυτό. Ήταν υπέροχο. Να γίνει όπως πριν. Να γίνει καλύτερο. Να γίνει υπέροχο ξανά. Μα βλέπεις όταν μαζεύονται τόσα χρήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τους πλούσιους της γης, δεν έχω παρά να θυμώσω. Για τα παιδιά της Συρίας που άφησαν μέσα στις βόμβες και τα ερείπια.Για τα παιδιά του Ιράκ και του Αφγανιστάν που εγκατέλειψαν έρημα. Για τα παιδιά της Υεμένης και της Αφρικής που τα ΄δαν να πεθαίνουν από πείνες και δίψα και λεφτά δεν υπήρχαν για αυτά. Υπήρξαν μόνο βόμβες, λοιμός και θάνατος. Υπήρξε αδιαφορία, σιωπή. Νεκρική σιωπή.

  
Σώπα, σώπα μη μιλάς για τον φτωχό του κόσμου. Θυμώνω για τις συνθήκες που ζουν οι άστεγοι στα ένδοξα Παρίσια. Οι φτωχοδιάβολοι της γης. Θυμώνω για τους ύπνους τους στα σκαλιά των ακριβών μαγαζιών των πλουσίων που τους έσπρωξαν και χρήματα δεν τους έδωσαν. Ούτε για αυτούς υπήρχαν.

  
Θυμώνω για πολλά πράγματα. Δεν είναι το έργο τέχνης που ήθελαν να σώσουν, είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε.  Οι πλούσιοι σώζουν τις Notre Dame κι όχι τις Παλμύρες. Θα έπρεπε να το έχεις καταλάβει πως έργα τέχνης είναι οι άνθρωποι. Βιτρώ ολόκληρα είναι οι άνθρωποι.


Πηγή: www.prologos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου