Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιου Β΄ στην Αθήνα, 17 Ιουνίου 1992



Επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος πραγματοποίησε, για πρώτη φορά μετά την ενθρόνιση του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β΄. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β΄ αφίχθη στην Αθήνα την Τετάρτη 17 Ιουνίου και αναχώρησε για την Μόσχα της Παρασκευή 26 Ιουνίου. Το χρονικό διάστημα αυτό ο Πατριάρχης Αλέξιος είχε συναντήσεις με την εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία του τόπου και παρέστη σε πολλές επίσημες τελετές προς τιμήν του.


Η Εκκλησία της Ελλάδος οργάνωσε μεγαλοπρεπή τελετή κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με αντιπροσωπεία Ιεραρχών αλλά και κυβερνητικών παραγόντων. Ο Πατριάρχης Αλέξιος την Πέμπτη 18 Ιουνίου 1992, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Πρόκειται για την ανώτερη τιμητική διάκριση της χώρας. Ο Πατριάρχης Μόσχας είχε συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στον οποίο εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στις ανησυχίες της χώρας μας στο λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα.


Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β΄ αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ Θεολογίας του Ποιμαντικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή αναγορεύσεως πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου1992 και έλαβε χώρα σε αίθουσα της Θεολογικής Σχολής.


Να σημειώσουμε ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β΄ επισκέφθηκε ακόμα την πόλη της Πάτρας, την Εύβοια και το Άγιον Όρος. Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την φιλοξενία και την πνευματική αγάπη που του επιφύλαξαν στην Ελλάδα.


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου