Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Παγκόσμια ημέρα αυτισμού, 2 Απριλίου



Η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό καθιερώθηκε από τον Οργανισμό των Ηνωμένων εθνών στις 2 Απριλίου. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στη πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ποικίλες δράσεις λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο να εξαλειφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις και να οικοδομηθούν τα θεμέλια μιας κοινωνίας ανοιχτής, μακριά από την απομόνωση και την περιθωριοποίηση που βιώνουν τα συγκεκριμένα άτομα.


Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος αποτελεί μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού περιλαμβάνουν την ελλιπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου καθώς και σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων. Αν και ο αυτισμός δε θεραπεύεται, έγκαιρες εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των αυτιστικών ατόμων.


Ο αυτισμός είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και οφείλουμε να σκύψουμε με σεβασμό στους ανθρώπους του αυτιστικού φάσματος και να τους δώσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες που θα διευκολύνουν την ζωή τους.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου