Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Τι μπορεί να κάνει ένας απλός παπάς...


Με αφορμή τον Άγιο Νεκτάριο ένα ιστορικό γεγονός θέλω να σας αναφέρω για το τι μπορεί να κάνει ένας απλός παπάς με την χάρη ασφαλώς του Θεού. Μετά την αποτίναξη μας από τον τούρκικο ζυγό οι "μεγάλοι φίλοι" μας, μας φόρεσαν την Βαυαροκρατία. Ένας ανήλικος βασιλιάς, προτεστάντης στο δόγμα τέθηκε επικεφαλής της Εκκλησίας. Από τις πρώτες ενέργειες ήταν το κλείσιμο των μοναστηριών. Έκλεισαν όλα τα γυναικεία μοναστήρια εκτός από τρία. Οι Μοναχές που δεν ανήκαν σε αυτά τα μοναστήρια εκδιώχθηκαν βάναυσα. Ο Θεός δεν έστειλε αν και θα μπορούσε ούτε στρατιές αγγέλων για να αποκαταστήσει την αδικία, ούτε και έστειλε για παραδειγματισμό, κατακλυσμούς, λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Ένας άνθρωπος του έφτανε. Μερικά χρόνια μετά το κλείσιμο των γυναικείων μοναστηριών, ήρθε στην Ελλάδα, με τον τρόπο που ήρθε ο Άγιος Νεκτάριος. Ο Βίος του είναι γνωστός. Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό είναι πως από τον Άγιο Νεκτάριο και τους αγώνες του, μόνο στην Αίγινα, δημιουργήθηκαν 7 γυναικεία μοναστήρια. Τρία άφησαν οι Βαυαροί και ο Άγιος τα υπερδιπλασίασε. Μόνο στην Αίγινα επαναλαμβάνω που εξαιτίας των τόσων πολλών γυναικείων μοναστηριών, το νησί λέγεται και δικαίως πως είναι το γυναικείο Άγιον Όρος για τον μοναχισμό. Από τα πνευματικά παιδιά του Αγίου Νεκταρίου έχει υπολογιστεί πως δημιουργήθηκαν ανά την Ελληνική Επικράτεια πάνω από σαράντα μοναστήρια. Να τι μπορεί να κάνει ένας απλός παπάς....



Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Εξαιτίας αυτού του απλού παπά, αυτού του Αγίου Νεκταρίου σήμερα, τα καράβια της Αίγινας πλημύρισαν με κόσμο και οι ναυτικοί μας δούλεψαν. Τα τουριστικά λεωφορεία γέμισαν το λιμάνι του νησιού. Τα λεωφορεία και τα ταξί, έβγαλαν ένα καλό μεροκάματα. Και τα μαγαζιά εστίασης δούλεψαν πάρα πολύ καλά. Αυτά τα γράφω, αυτά τα τελευταία, για να τονίσω πως το θρησκευτικό φαινόμενο στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση με πολλές παραμέτρους που θα πρέπει να υπολογιστούν.

Α! Και αυτό είναι το τελευταίο. Μην θυμώνετε τους απλούς παπάδες γιατί θα δείτε αποτελέσματα που δεν θα περιμένετε....Ή, μάλλον θυμώστε τους γιατί μαζί με τον Λαό θα αλλάξει επιτέλους αυτός ο τόπος  αρκεί να βρούμε την λησμονημένοι μας αυτοσυνειδησία….

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου