Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Μνήμη π. Αντωνίου Μάρκαρη…19 Νοεμβρίου 2001



 Στις 19 Νοεμβρίου του 2001, έφυγε για την ουράνια πολιτεία που τόσο αγάπησε και πόθησε ένας σπουδαίος κληρικός της Μητροπόλεως Πειραιώς, ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών ως εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος, ο π. Αντώνιος Μάρκαρης. Ο π. Αντώνιος καταγόταν από την Άνδρο, στην οποία και άσκησε το λειτούργημα του Δασκάλου μαζί με αυτό του Ιερέως. Το 1979, λίγο μετά την ενθρόνιση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος τον κάλεσε να διακονήσει στον Πειραιά, και υπηρέτησε για 20 συναπτά έτη στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος. Υπήρξε άριστος λειτουργός και πολύ καλός εξομολόγος δεχόμενος καθημερινά πάρα πολλούς χριστιανούς που εναπόθεταν στο πετραχήλι του το ψυχικό τους βάρος. Ήταν άνθρωπός αρετής και αγάπης, άκακος, απλός, ανεπιτήδευτος. Στη συνείδηση όλων παραμένει με τις καλύτερες και αγαθότερες προτιμήσεις.


Και κάτι προσωπικό που όμως νομίζω είναι για πολλούς από εμάς κοινό. Ο π. Αντώνιος με την γλυκύτητα και την ευγένεια του μας είχε καθηλώσει όλους. Σε κάθε λειτουργία στην Αγία Τριάδα, όπου καθημερινά μετέδιδε το Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, περιμέναμε να ακούσουμε από τον πατέρα Αντώνιο τα λόγια της απολύσεως. Τα οποία έβγαιναν χαρακτηριστικά με αγάπη μέσα από την ψυχή του. Το ηχόχρωμα της φωνής του που φανέρωνε την πίστη και την αγάπη του είναι αποτυπωμένα νοσταλγικά στις καρδιές μας…

* Η φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από τη βράβευση του μακαριστού π. Αντώνιου Μάρκαρη το 1999 με αφορμή την πεντηκονταετή ιερατική του διακονία.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου