Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον Πειραιά….5 Νοεμβρίου 2001



Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε μια λαμπρή τελετή, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2001, τίμησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, με την αγόρευση του σε επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.  Την τελετή της αναγόρευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, άνοιξε με βυζαντινούς ύμνους η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Πειραιώς, υπό τη διεύθυνση του κ. Νικόλαου Σωτηρίου.


Στη συνέχεια ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς καθηγητής κ. Βασίλειος Μπένος, αναφέρθηκε με θερμά λόγια όχι μόνο στο πολύπλευρο επιστημονικό έργο και στη λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, αλλά και στην ουσιαστική προσφορά του στο έργο και στην αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον κόσμο, με κορύφωση αυτής της προσφοράς, την καθοριστικής σημασίας συμβολή του στην αναβίωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία. Τόνισε επίσης ότι η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου της γενέτειρας πόλεως του  Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, αποδεχόμενη ομόφωνα την απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών για την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος, τιμά τον ιεράρχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την παγκόσμια ακτινοβολία και τον πανεπιστημιακό δάσκαλο με το διεθνές κύρος.

Ακολούθησε η τελετή αναγόρευσης και ή όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου με θέμα: « Η συμβολή στην υπερνίκηση της βίας: Άμεσο ενδιαφέρον και χρέος των Εκκλησιών». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος, συνοδικοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, βουλευτές Πειραιά, οι αρχές της πόλεως, οι πρυτανικές αρχές και καθηγητές άλλων Πανεπιστημίων και πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μετά την αναγόρευση ακολούθησε δεξίωση στο Ναυτικό Όμιλο Πειραιώς.



Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου