Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Η Φιλολογική Λέσχη Πειραιά τιμά τον Παύλο Νιρβάνα...



Η Φιλολογική Λέσχη Πειραιά συνεπής για μια ΑΚΌΜΑ φορά στον σκοπό και την αποστολή της, να μεταλαμπαδεύει τις πνευματικές αξίες στους Πειραιώτες όλων των γενεών, οργάνωσε μια έκθεση με τα πορτρέτα και τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα. Ο Παύλος Νιρβάνας-το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης- μεγάλωσε στην Φρεαττύδα την οποία θεωρούσε πατρίδα του και αγαπούσε με πάθος τον Πειραιά. Πέρασε μέρος της ζωής του και στο Νέο Φάληρο. Εκτός από σπουδαίος Λογοτέχνης, χρονογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας ήταν και γιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική. Είναι από τους πολυγραφότερους Έλληνες Λογοτέχνες και εκτός του σπουδαίου έργου του εμείς οι νεότεροι του χρωστάμε το γεγονός πως ήταν εκείνος που έπεισε τον σεμνό Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη για να βγάλει την μία και μοναδική φωτογραφία που υπάρχει με την μορφή του τραβηγμένη από τον ίδιο τον Νιρβάνα.




Από το 1905 μέχρι τον θάνατο του έγραφε στην εφημερίδα Εστία και υπολογίζετε πως έγραψε πάνω από 12.000 χρονογραφήματα. Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και έφυγε από την ζωή στις 30 Νοεμβρίου του 1937. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα τον τιμήσει με μια σειρά από εκδηλώσεις. Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης για τον Παύλο Νιρβάνα παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε την μεγάλη πνευματική προσφορά του Νιρβάνα στον Πειραιά.


Η Φιλολογική Λέσχη Πειραιά θα φιλοξενήσει έκθεση με τα προσωπικά του αντικείμενα και στις 5 Νοεμβρίου του 2018 σε συνεργασία με τον Πειραϊκό Σύνδεσμο θα παρουσιάσουν μια ημερίδα για τον Παύλο Νιρβάνα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και θερμές ευχές στον Πρόεδρο της Φιλολογικής Λέσχης Πειραιά και σε όλα τα μέλη για αυτή την σπουδαία προσπάθεια που κάνουν για την πνευματική ανύψωση των πειραιωτών παρουσιάζοντας τον σπουδαίο Λογοτέχνη Παύλο Νιρβάνα που έζησε, αγάπησε και δόξασε τον Πειραιά που θεωρούσε πατρίδα του.

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου