Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

14η Γιορτή Νεολαίας Μητροπόλεως Πειραιώς…22-23 Μαΐου 1993



Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαιου του 1993, στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, 6.000 κόσμου- αλλά και χιλιάδες μέσω της τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου, είχαν την ευκαιρία να καμαρώσουν τα Πειραϊκά νιάτα και να χορέψουν τα τραγούδια που τραγούδησαν, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν και την θεατρική παράσταση που παρουσίασαν. Το διήμερο αυτό υπήρξε πηγή χαράς και ανανέωσης ελπίδων για όσους το παρακολούθησαν και φανέρωσε πως η Εκκλησία, και συγκεκριμένα μέσα από το έργο της Μητροπόλεως Πειραιώς, αποτελεί ίσως την μοναδική πηγή έμπνευσης αξιών και ιδανικών στην νέα γενιά, τον μοναδικό θεματοφύλακα των παραδόσεων αυτού του τόπου και ακόμα τον μοναδικό γνήσιο διδάσκαλο της ιστορίας.


                                                    Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

Το Σάββατο 22 Μαιου, πρώτη ημέρα της γιορτής, το πρόγραμμα άνοιξαν οι χορωδίες των ενοριών Ευαγγελιστρίας και Αγίου Σπυρίδωνος, οι οποίες υπό την διεύθυνση του κ. Αναστάσιου Μεντάκη έψαλαν το «Χριστός Ανέστη», αναστάσιμους βυζαντινούς ύμνους και ένα παραδοσιακό τραγούδι. Στην συνέχεια ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πειραιώς και υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος έκανε την έναρξη της γιορτής, αναφερόμενος στην δεκατετράχρονη ιστορία του θεσμού των γιορτών νεολαίας, στο νόημα αλλά και στην φετινή ιδιαιτερότητα της γιορτής που είναι αφιερωμένη στον απανταχού της γης Ελληνισμό και στις αλησμόνητες πατρίδες. Επίσης ο  Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πειραιώς π. Ιγνάτιος, αναφέρθηκε και στο μήνυμα που θέλουν να περάσουν τα Πειραϊκά νιάτα με το θεατρικό τους έργο που είναι ενάντια της βίας και ενάντια των κινημάτων του νεοφασισμού και του νεοναζισμού που  άρχισαν να αναβιώνουν στην Ευρώπη.

 Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ένα ενιαίο χορωδιακό σύνολο από τα παιδιά των νεανικών ενοριακών χορωδιών του Αγίου Βασιλείου, της Παναγίας Ρόδον το Αμάραντο, της Υπαπαντής, της Αγίας Σοφίας, και του Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων. Το ενιαίο χορωδιακό σχήμα διεύθυνε η κ. Ειρήνη Ματθαίου και η κ. Μαμίνα Σαπουντζάκη και παρουσίασαν τραγούδια που αναφέρονταν στην Κωνσταντινούπολη και στις αλησμόνητες πατρίδες, στην Μικρά Ασία, στην Κύπρο, και στην Μακεδονία.



Μετά το τέλος του προγράμματος της χορωδίας απεύθυνε χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ανησυχητικά φαινόμενα βίας που εμφανίζονται μεταξύ των νέων, στην άγνοια της ιστορίας και στην γλωσσική φτώχεια αλλά και στο έργο της τοπικής εκκλησίας. Ακολούθησε το πρόγραμμα των παραδοσιακών χορών, όπου παιδιά από 12 ενορίες της Μητροπόλεως παρουσίασαν χορούς από τον Πόντο, το Αιγαίο, την Ήπειρο, την Θράκη, την  Σαμοθράκη, την Λευκάδα την Κρήτη και την Μικρά Ασία.


 Οι ενορίες που παρουσίασαν πρόγραμμα χορών την πρώτη ημέρα ήταν: Ζωοδόχου Πηγής Καμινίων, Αγίου Σπυρίδωνος, Υπαπαντής, Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Θείας Αναλήψεως, Αγίου Νείλου, Αγίας Σοφίας, Θείας Μεταμορφώσεως, Αγίου Νείλου, Αγίου Βασιλείου, Αγίου Νικολάου, Αγίων Αναργύρων Καραβα και Τιμίου Σταυρού Καστέλας. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έκλεισε με την θεατρική παράσταση από τα μέλη της θεατρικής σκηνής της Μητροπόλεως Πειραιώς, της θεατρικής παραστάσεως του Δ. Μπόγρη «Σκοτεινιά στον Έπαχτο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Βουτσίνου.



Συνεχίζεται…

Το κείμενο είναι σε διασκευή από ρεπορτάζ της εποχής του Παναγιώτη Χαρατζόπουλου, Συντονιστή ύλης, τότε, του Περιοδικού Πειραϊκή Εκκλησία

Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου