Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ (ΦΩΤΟ)

1Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας:Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες:Χρήστος Μπόνης



Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος.

Στην Ιερά Μονή Πετράκη υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του ο Ηγούμενος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, αλλά και οι μοναχοί της Μονής, ενώ τελέσθηκε σύντομη δέηση στο Καθολικό της Μονής.

Στη συνέχεια τον Πατριάρχη υποδέχθηκε στο Σύνοδικο Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πατριάρχη και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα λέγοντας "η επίσκεψή Σας πραγματοποιείται σε ημέρες άγιες αφ΄ενός, αλλά σε εποχή πολύ δύσκολη για τη χώρα μας και για πολλούς άλλους λαούς.


Μεγάλη η ευθύνη της διακονίας μας σε αυτές τις συνθήκες, κατά τις οποίες η οικονομική δυσπραγία δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και οξύνει την σύγχρονη ασυνεννοησία", ενώ πρόσθεσε "Στο πρόσωπό Σας η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει την μακραίωνα προσφορά της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία οικοδομήθηκε από Αγίους, φώτισε την οικουμένη με τις θεολογικές σχολές της, στερέωσε την Ορθοδοξία με τους κραταιούς της αγώνες, κόσμησε τα Ιερά γράμματα και τις τέχνες, προπάντων όμως διέδωσε την διδασκαλία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ήτοι την ελπίδα και την αγάπη, στους πολυπληθείς λαούς της «έως περάτων της γης», συνεχίζοντας να προσφέρει και επί Πατριαρχίας Σας την παντοειδή ευεργεσία της, ευεργεσία πνευματική και κοινωνική, προς το πλήρωμα της Εκκλησίας".

Αμέσως μετά η Ιερά Σύνοδος απένειμε στον Πατριάρχη την ύψιστη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος και θεμελίωσε την εν Ελλάδι αποστολική Εκκλησία, ενώ στα μέλη της συνοδείας του τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε την Ιερά Σύνοδο για την τιμητική αυτή διάκριση και επισήμανε "οι Εκκλησίες μας πάντα ζούσαν τις ανάγκες του λαού, διαμορφώνοντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών μας και στηρίζοντας αυτούς σε εποχές των χαλεπών ιστορικών ταραχών. Και αυτή η δυσχερής εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση", ενώ πρόσθεσε "Η χρονική εγγύτητα αυτών των ειρηνικών επισκέψεων καταδεικνύει την ένταση των επαφών μεταξύ των αδελφών μας Εκκλησιών. Αναπτύσσεται η συνεργασία στον τομέα προσκυνηματικών περιηγήσεων και στο θέμα φοιτητικών ανταλλαγών, επί τακτικής βάσεως μεταβαίνουν οι αντιπροσωπείες των Εκκλησιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της κανονικής ευθύνης του Πατριαρχείου Μόσχας, κυκλοφορούν και είναι περιζήτητα τα βιβλία σχετικά με την ιστορία και τους Αγίους και των δυο Εκκλησιών. Ο Θεός να δώσει η συνεργασία μας τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο διορθόδοξο να αναπτύσσεται και να διευρύνεται έτι περαιτέρω".

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη συμμετοχή του ατριάρχη Μόσχας και της συνοδείας του, αλλά και του προέδρου και των μελών της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.


1
1
1
1
1
1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου