Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ομιλία Μητροπολίτη Κορέας σε δυόμιση χιλιάδες φοιτήτριες


Διάλεξη ενώπιον δυόμιση χιλιάδων φοιτητριών και αρκετών καθηγητών έδωσε στις 23 Μαΐου ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυνε το Ewha Womens University. Θέμα της ομιλίας του ήταν, «Η  σταυρωμένη αγάπη θα σώσει τον κόσμο». Κατά την διάρκεια της διάλεξης σε γιγαντοοθόνη προβλήθηκε ο ύμνος της Αγάπης του αποστόλου Παύλου και εικόνες του Χριστού και της Σταυρώσεως, καθώς και φωτογραφίες της Ακρόπολης και του Ερεχθείου με τις Καρυάτιδες.
Να σημειωθεί ότι η Ιερά Μητρόπολη Κορέας δέχεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ανάλογες προσκλήσεις για διαλέξεις περί Ορθόδοξης Εκκλησίας σε διάφορα Πανεπιστήμια, Θεολογικά Σεμινάρια και άλλα Επιστημονικά Ιδρύματα της Κορέας.
Η ιδιαιτερότητα της διαλέξεως στο Ewha Womens University έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σε τόσο πολυπληθές ακροατήριο κάτι παρόμοιο από πλευράς Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κορέα. Το ευχάριστο ήταν ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους καθηγητές εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν με φοιτήτριές τους τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στα πλαίσια μαθήματός τους.
Ακολουθεί η ομιλία του Μητροπολίτη Αμωροσίου προς τις φοιτήτριες, που, αξίζει να σημειωθεί, σε ποσοστό περίπου 90% δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία.


Η ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
 Ελλογιμώτατοι κύριοι συνάδελφοι, αγαπητές μου φοιτήτριες,
Ίσως μερικές ακούτε σήμερα για πρώτη φορά ότι υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κορέα. Και για πρώτη φορά βλέπετε ορθόδοξο επίσκοπο. Και, συνεπώς, δικαιολογημένα αναρωτιέστε ίσως τι είναι η  Ορθόδοξη Εκκλησία.
᾽Επειδή ο χρόνος δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ιστορικές επεξηγήσεις, γι᾽ αυτό θα σας πω μόνον ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια Εκκλησία που ιδρύθηκε πρόσφατα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει δύο χιλιάδες χρόνια αδιάκοπη ιστορία και παράδοση. Είναι η συνέχεια της Εκκλησίας που ίδρυσε ο Χριστός και στην συνέχεια εργάστηκαν για την εξάπλωσή της οι Απόστολοί Του στα Ιεροσόλυμα, στην Παλαιστίνη, στην Αντιόχεια, στην Ελλάδα, στην Μ. Ασία, στην Ιταλία κ.λπ. Την Εκκλησία μου π.χ. την ίδρυσε ο Απόστολος Παύλος όταν ήρθε το 50 μ.Χ. στην Αθήνα.
Ανέφερα την Αντιόχεια. Όπως είναι γνωστόν από το βιβλίο των Πράξεων (11:26), στην Αντιόχεια της Συρίας ονομάστηκαν οι μαθητές του Χριστού για πρώτη φορά «Χριστιανοί». Μ᾽ άλλα λόγια στην περιοχή που σήμερα γίνεται ένας τόσο φοβερός και άδικος πόλεμος, με θύματα κυρίως τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, υπήρχαν από τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Χριστιανοί. Σήμερα δυστυχώς φανατισμένοι Μουσουλμάνοι καίνε τα σπίτια και τις εκκλησίες τους και σκοτώνουν αθώο άμαχο πληθυσμό. Γι᾽ αυτό και πολλοί φεύγουν από την πατρίδα τους. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών, εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, ο Χριστιανισμός στην Συρία κινδυνεύει να εξαφανισθεί. Πρόσφατα δύο Ορθόδοξους Επισκόπους, που προσπαθούσαν να δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του πολέμου, τους συνέλαβαν οι αντάρτες και μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη τους.
Σας έκανα λόγο γι᾽ αυτή την θλιβερή ιστορία γιατί θέλω να τονίσω την μεγάλη σημασία που έχει η χριστιανική αγάπη για την ειρήνη, την δημοκρατία και την ευημερία των ανθρώπων σ᾽ όλο τον κόσμο.
Βεβαίως, όταν μιλάμε για αγάπη, μιλάμε για την σταυρωμένη αγάπη. Για την αγάπη που μας δίδαξε ο Χριστός, όχι μόνον με τον λόγο Του, αλλά κυρίως με την σταυρική Του θυσία. Η αγάπη που θα σώσει τον κόσμο δεν είναι μια αφηρημένη αγάπη, μια ιδέα, αλλά είναι ένα Πρόσωπο γιατί «ο Θεός αγάπη εστι». Η χριστιανική αγάπη «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει» (2 Κορ. 13:7). Η χριστιανική αγάπη είναι συνώνυμη με την λέξη θυσία. Χωρίς θυσία δεν υπάρχει αληθινή αγάπη.
Σ᾽ ένα βιβλίο του 4ου αιώνα, που λέγεται Γεροντικό και περιγράφει την ζωή των χριστιανών ασκητών που ζούσαν στην έρημο της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και του Σινά, αναφέρεται και το εξής πολύ χαρακτηριστικό:
Ρώτησαν κάποτε έναν μοναχό:
«Αββά τι σημαίνει αληθινή αγάπη»;
Κι εκείνος απάντησε:
«Αγάπη είναι να δεις στον δρόμο έναν λεπρό (έναν που υποφέρει από καρκίνο η από aids θα έλεγε εάν ζούσε σήμερα) και ευχαρίστως να του δώσεις το δικό σου υγιές σώμα και να πάρεις το άρρωστο δικό του»!
Στην Αθήνα, πάνω στην Ακρόπολη και δίπλα από τον Παρθενώνα, υπάρχει το Ερεχθείο, ναός ιωνικού ρυθμού. Στον ναό αυτό υπάρχουν έξι πανέμορφα αγάλματα νεαρών γυναικών, που ονομάζονται Καρυάτιδες. (Δυστυχώς σήμερα μία βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, γιατί την έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν, αρχές 19ου αι.) Οι Καρυάτιδες δυόμιση χιλιάδες χρόνια κρατούν αντί για κίονες την οροφή του ναού για να μην καταρρεύσει. Οι Καρυάτιδες είναι το διαχρονικό σύμβολο της θυσιαστικής αγάπης των γυναικών προς την κοινωνία. Στην σύγχρονη παγκόσμια πνευματική και οικονομική κρίση οι γυναίκες ως αδελφές, μητέρες και γιαγιάδες έχουν πολύ σπουδαίο ρόλο για να μη καταρρεύσει, αλλά να σωθεί ο κόσμος.
Αγαπητές μου φοιτήτριες,
Σας παρακαλώ μη ξεχνάτε τις Καρυάτιδες και το δικό σας, ως γυναίκες, μεγάλο χρέος.
Σας παρακαλώ μη ξεχνάτε ότι η κοινωνία μας για να ορθοποδήσει και να παραμείνει αναστημένη χρειάζεται και την δική σας θυσιαστική αγάπη.
Σας παρακαλώ μη ξεχνάτε ότι ο δρόμος για την σωτηρία του κόσμου πέρασε κάποτε από την Via Dolorosa και τον φρικτό Γολγοθά.
Χριστός Ανέστη!
Σας ευχαριστώ θερμώς.

 Γραφείο ειδήσεων Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου