Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ

1Noικοκυριά σε κρίση: Οι Ελληνες έκοψαν όλες τις άλλες δαπάνες

Σε φαγητό και στέγη έριξαν το βάρος τα νοικοκυριά τον πρώτο (ουσιαστικά) χρόνο της κρίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών το 2011.
Όπως ήταν φυσικό οι προϋπολογισμοί «κόπηκαν» και κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά διέθεσαν 1.824 ευρώ το μήνα, αντί 2.020 ευρώ το 2010 οπότε η χώρα έμπαινε στο Μνημόνιο. Η μείωση είναι 6,8% αλλά αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός ανεβαίνει στο 10,8%.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (19,5%), και ακολουθούν οι μεταφορές (13,2%) και η στέγαση (12,6%), ενώ οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης αποτελούν το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,5%).


Οι επιλογές

Με τα λεφτά να λιγοστεύουν, το καταναλωτικό πρότυπο άλλαξε. Καταγράφεται σημαντική μετατόπιση των δαπανών που αφορούν στην ένδυση – υπόδηση, διαρκή αγαθά, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, μεταφορές προς τις δαπάνες που αφορούν κυρίως στη διατροφή και τη στέγαση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε τρέχουσες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2010), για ένδυση – υπόδηση (-20,1%), διαρκή αγαθά (-15,7%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-9,8%), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-9,7%), μεταφορές (-9,4%), στην υγεία (-7,9%), και. στην αναψυχή και πολιτισμό και στις επικοινωνίες (-6,1%).

Μικρότερες μειώσεις παρατηρούνται στις δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό (-3,2%) και εκπαίδευση (-0,8%).

Αντίθετα, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στις δαπάνες διατροφής κατά 1% και στη στέγαση κατά 0,6%.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου