Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Φταίει και η Εκκλησία...




Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου στο Δημοσιογράφο Γιώργο Βασιλείου στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ». ! Β' ΜΕΡΟΣ

Αν σας ζητούσαν να φτιάξετε το πορτραίτο της νέας γενιάς, ποια χαρακτηριστικά θα της προσδίδατε;

Είναι πολύ δύσκολη ερώτηση. Η νέα γενιά δυστυχώς διαμορφώνεται με κοσμικές αντιλήψεις, η Εκκλησία θέλει τον άνθρωπο δίκαιο, τίμιο, ενάρετο, όχι συμφεροντολόγο, άνθρωπο αγάπης και πίστης. Το πρότυπο που η Εκκλησία παρουσιάζει είναι οι Άγιοι, ο ενανθρωπίσας Κύριος. Άρα οι νέοι δεν πρέπει να έχουν άλλο πρότυπο πέραν αυτού που ο Κύριος ήλθε να φτιάξει.

Αν ένας νέος σας ρωτούσε τι σημαίνει Θεός τι θα του απαντούσατε;

Θεός σημαίνει αλήθεια, Θεός σημαίνει πραγματικότης. Ο Θεός για τον άνθρωπο είναι το στήριγμα, η αφετηρία, η ζωή του και το τέρμα του. Το Α και το Ω για όλη την ανθρώπινη ζωή. Άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται μακριά από το Θεό είναι αρρωστημένες υπάρξεις. Αδικεί τον εαυτό του εκείνος ο οποίος ζει χωρίς Θεό. Κοντά στον Θεό ο άνθρωπος ολοκληρώνεται και μεγαλουργεί. Ζωή χωρίς Θεό είναι πραγματική αυτοκτονία.

Τι συμβουλή θα του δίνατε για τις σύγχρονες μάστιγες του αιώνα μας, τα ναρκωτικά και το AIDS;

Αυτοσυγκράτηση, αυτοκυριαρχία και ηθικές αρχές. Το γενετήσιο ένστικτο είναι ένστικτο δημιουργίας, δεν είναι ένστικτο πεζοδρομίου. Ο πανσεξουαλισμός και η κατάχρηση του γενετήσιου ενστίκτου έφερε αυτές τις μάστιγες. Η επιστροφή μας στην ηθική, στην οικογενειακή ζωή, στην πίστη είναι φάρμακο εναντίον όλων αυτών των εκτροχιαστικών καταστάσεων. Η ηθική καθαρότητα, αυτοκυριαρχία, σεβασμός στο γάμο και στην οικογένεια όπως το δίδαξε το Ευαγγέλιο.




Τι είναι αυτό που απεχθάνεστε στην ζωή σας;

Απεχθάνομαι την υποκρισία και την ανειλικρίνεια. Είμαι λάτρης της ειλικρίνειας και προσπαθώ με την χάρη του Θεού να τηρώ αυτή τη στάση στην ζωή μου όπως ακριβώς μας έχει διδάξει ο Κύριος.

Τι έχετε να πείτε προς τους επικριτάς του Αρχιεπισκόπου;

Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν είχαν συνηθίσει σε μια αφυπνιστική φωνή. Η Εκκλησία ούτε κοιμάται ούτε αδιαφορεί αλλά δρα και ενεργεί δυναμικά. Η Εκκλησία είναι δύναμη προς σωτηρία. Πιστεύω ότι πρέπει να ατιληφθούν αυτήν την αποστολή της Εκκλησίας, ότι έχει ρόλο και αυτό το λέω γιατί εξελάμβανον πολλοί μέχρι πρωτινός την Εκκλησία ως διακοσμητικό στοιχείο, αυτό όμως δεν είναι αληθές.

Σεβασμιώτατε επι 20 συναπτά έτη με την βοήθεια του Θεού διακονείτε την Πειραϊκή Εκκλησία. Έχετε κατορθώσει να μεταμορφώσετε αυτή την απρόσωπη πόλη σε κοινωνία προσώπων, η τοπική Εκκλησία έχει γίνει κέντρο της Πειραϊκής κοινωνίας. Πως το επιτύχατε αυτό;

Επίστευσα πάντα στην Εκκλησία ως τρόπο ζωής και όχι ως διακοσμητικό στοιχείο γι’ αυτό και ως Επίσκοπος αγωνίστηκα να φέρω το μήνυμα του Ευαγγελίου, που είναι μήνυμα λυτρωμού και χαράς στις ανθρώπινες ψυχές. Όλα αυτά έγιναν με αγωνία και εργασία, ο Επίσκοπος είναι πατέρας, ο οποίος πρέπει να εκδαπανάται για τα παιδιά του, αυτό έχω το σύνθημα, έτσι ζω, έτσι αγωνίζομαι. Με εργασία πνευματική, με κήρυγμα, με προσευχή, με ανάπτυξη της πνευματικής ζωής επετεύχθη.


Είναι γνωστό ότι η  ποιμαντική σας διακονία έχει ως στόχο την υπεράσπιση και στήριξη των αδυνάτων ηθικά και υλικά. Τι σας  έχει οδηγήσει σ’ αυτή την απόφαση;

Η Εκκλησία είναι ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας, η ζώσα παρουσία του Χριστού στη γη. Ο Κύριος ήλθε ιάσασθαι τους συντετριμένους την καρδία, αιχμάλωτος άφεσιν και τυφλοίς αναβλέψιν. Υπακούω κυρίως σε ό,τι εδίδαξε ο Κύριος και εργάζομαι για τις ψυχές των ανθρώπων, για την στήριξη των αδυνάτων, για να επουλώνω όσο μπορώ τα τραύματα, να παρηγορώ όσο μπορώ ανθρώπινες καρδιές και να τις οδηγώ με την δύναμη του Θεού στο δρόμο της αλήθειας και της ζωής.

Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη υπάρχουν κάποια μηνύματα που θα θέλατε να στείλετε στο αναγνωστικό κοινό;
Το μήνυμα που θα στείλω είναι μήνυμα πατρικής αγάπης: να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις όλων μας, να κάνουμε αυτοκριτική, να δούμε τα σφάλματα μας, να διορθώσουμε τον τρόπο ζωής μας και έτσι να συντελέσουμε στην καλυτέρευση αυτού του κόσμου. Ο εκτροχιασμός είναι πάρα πολύ μεγάλος. Φέρουμε ευθύνη για το κατάντημα της κοινωνίας μας όλοι μας και όλοι έχουμε την υποχρέωση ξεκινώντας από την διόρθωση του εαυτού μας να βοηθήσουμε στην διόρθωση της κοινωνίας μας.


Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε και στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Σεπτέμβριο του 1998.

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου