Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

«Εγώ και μόνο Εγώ»…
Της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μου τύχαινε. Κι όμως δεν κατάφερα να το συνηθίσω. Έτσι και τώρα. Εκνευριστικά λοιπόν. Να η ιστορία. Είχε έρθει ένα από τα παιδιά μου να με συμβουλευτεί για κάτι σημαντικό. Βέβαια η πείρα μου έπρεπε να είχε προειδοποιήσει: «Το παιδί έρχεται να σε συμβουλευτεί έχοντας πάρει κι όλας τη δική του απόφαση. Απλά ζητάει…συνενόχους, ζητάει να ακούσει ακόμα ένα ναι σε αυτό που ήδη έχει διαλέξει». Αυτή τη φωνή της πείρας την ακούω πάντα ή χαμηλόφωνα ή…κατόπιν εορτής. Ποτέ στην ώρα της! Τι κρίμα! Παρασύρθηκα λοιπόν. Πολύ συγκινημένη γιατί με συμβουλεύεται, πολύ συγκινημένη και ευτυχισμένη γιατί η αυθεντία μου – επί τέλους – αναγνωρίζεται, ενθουσιασμένη γιατί η γνώμη μου έχει βαρύτητα κι είναι πολύτιμη, μίλησα. Με ιερό ενθουσιασμό ανέπτυξα την άποψη μου που δεν ήταν μια άποψη αλλά η μόνη άποψη. Κι εκεί την «πάτησα». Από συμβουλάτορας σεβάσμιος, έγινα κατηγορούμενη. «Πάντα είσαι απόλυτη…η στενοκεφαλιά της γενιάς σας…η μονολιθική σας τοποθέτηση…δεν καταλαβαίνεις…»


 Εκνευρίστηκα, λοιπόν. Θύμωσα. Εδώ δεν αμφισβητούνταν μόνο οι απόψεις τις γενιάς μου αλλά ΕΓΩ σαν άτομο. Κινδύνευα να καταποντιστώ! ΕΓΩ θιγόμουνα, ούτε λίγο ούτε πολύ. ΕΓΩ δεν ήξερα τι έλεγα!! Αυτόματα η ατμόσφαιρα άλλαξε, έγινε εχθρική, ο φιλικός αγώνας έγινε εχθρικό ματς. Ματς με θανάσιμα τραυματισμένη την αξιοπρέπεια μου, και σκοτωμένη την …αυθεντία μου. Έγινε ότι και με την μαγιονέζα! Δεν ξέρω αν σου έχει τύχει. Τα υλικά άριστα, η συνταγή σπουδαία, η μαγείρισσα εξαιρετική. Κι όμως κάτι έφταιξε και η μαγιονέζα κάποια στιγμή «έκοψε». Το παιδί μου θυμωμένο έφυγε. Τότε γιόμισα άγχος. Τώρα τι γίνεται; Κινδυνεύει το παιδί μου, σκέφτηκα τρομαγμένη. Τι μπορώ να κάνω ΕΓΩ για να το σώσω; Χωρίς να καταλάβω είχα κάνει αντιποίηση αρχής. Είχα καταλάβει τη θέση του Μεσσία. Τι μοναδική θέση που την κατέχει από καταβολής κόσμου κάποιος Άλλος.

Δεν έφαγα, δεν κοιμήθηκα. Έψαχνα να βρω τρόπους, έψαχνα να βρω δρόμους. Απελπισμένη, εξουθενωμένη, έτσι ένοιωθα. Από μένα κρεμόταν η τύχη του παιδιού μου, του σπιτικού μου. Από ΕΜΕΝΑ. Δηλαδή αν το καλοσκεφτείς είναι να απορεί κανείς πως κινιόταν ο κόσμος πριν γεννηθώ ΕΓΩ. Και αν το τραβήξεις λίγο περισσότερο, καταλαβαίνεις γιατί δεν πήγε και τόσο καλά αυτός ο κόσμος αιώνες τώρα: γιατί απλούστατα δεν υπήρξα ΕΓΩ να τον σώζω! Ε! λοιπόν όχι! Σε τέτοιες  ώρες, όταν δηλαδή η μαγιονέζα έκοβε, οι παλιές νοικοκυρές, με ψυχραιμία άρχιζαν απ’ την αρχή. Λοιπόν ας κάνω και εγώ το ίδιο. Ήταν άσχημο που ήρθε το παιδί μου να με  συμβουλευτεί; Ήταν θαυμάσιο. Ήταν τότε οι απόψεις μου άσχημες; Όχι, σίγουρα δεν ήταν. Να ξέρεις, φταίει που δεν τις σερβίρισα καλά. Κι όλες ξέρουμε τι ρόλο παίζει ένα καλό σερβίρισμα ακόμα και σε ένα μέτριο φαγητό. Φταίει, λοιπόν, ότι αυτές τις απόψεις μου τις σερβίρισα με μεγάλη ποσότητα εγωισμού.

Το’ πιασα. Έπιασα τη στιγμή που χάλασε η μαγιονέζα και γιατί χάλασε. Κατάλαβα. Πολλά ΕΓΩ ήταν στη μέση. Εγώ λοιπόν δεν άφησα περιθώρια για να κάνει  και κάτι ο Θεός στην ψυχή του παιδιού μου. Δεν του έδωσα τη δυνατότητα να βρει Εκείνος λύσεις. Ε! λοιπόν, γιατί να απορώ που τόσο συχνά «κόβει» η μαγιονέζα στη ζωή μου!!


Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Μάρτιο του 2003

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου